Două seturi de întrebări ne-au frustrat la sinuciderea Mădălinei Manole. Și dacă nu le dăm un răspuns, vom merge mai departe cu un handicap emoţional și spiritual.

„De ce trebuia să se sinucidă?” și corolarele: „De ce s-a sinucis?” / „Chiar a fost aspectul fizic motivul sau chiar merita să fie un motiv?” sunt întrebările care, în lipsa unui răspuns clar, ne-au frustrat ieri după anunţul decesului Mădălinei Manole.

Pentru creștini și mai tulburătoare sunt întrebările din setul doi. Ce zice Dumnezeu și ce zice Biblia despre sinucidere? Pentru că avem intuiţia că e un lucru rău, pentru că Biserica îl tratează ca pe un lucru abominabil, suntem rupţi între sentimente de milă și o nevoie ciudată de a ne distanţa de sinucigaș și, implicit și straniu, de familia sa. Rezultatul e un amestec frustrant de disconfort, confuzie și vinovăţie. Postarea lui Christian de ieri a scos ușor la iveală aceste trăiri. Citiţi comentariile și veţi vedea.

Ce este sinuciderea? Nu orice gest voluntar de luare a propriei vieţi este sinucidere. Sinuciderea este diferită de martiriu (renunţarea la viaţă pentru apărarea unor principii și valori) și de sacrificiu (renunţarea la viaţă în favoarea altora), care păstrează respectul pentru viaţă și pentru calitatea ei. Sinuciderea este, în schimb, o respingere fundamentală a valorii vieţii personale, o soluţie ultimă la o viaţă insuportabilă.

De ce se sinucid oamenii? La nivel particular, sinuciderea poate fi determinată de un perfecţionism tiranic. Perfecţionismul poate fi al persoanei în cauză sau poate fi exterior, o sursă constantă de presiune din partea familiei, a prietenilor. Depresia sau mânia sunt alte cauze ale suicidului. Familiile destrămate sau familiile cu probleme relaţionale reprezintă de multe ori un numitor comun al cazurilor de sinucidere și, pe acest fond, lipsa sprijinului social este determinantă.

Ce zice Biblia despre sinucidere? În Biblie, sunt menţionate câteva cazuri de sinucidere în cazuri de război, frica sau rușinea fiind principalele cauze (Abimelec – Judecători 9:54, Saul – 1Samuel 31:4-5). Unele cazuri reflectă și prezenţa unei imagini scăzute și a lipsei respectului de sine, alături de o stare de tulburare emoţională sau mentală (Ahitofel – 2Samuel 17:23, Zimri – 1Regi 16:18, Iuda – Matei 27:5, temnicerul din Filipi – Faptele Apostolilor 16:26-28). Biblia nu evaluează moral cazurile acestea, nu le judecă, doar le prezintă.

Pentru a fi evaluată moral, sinuciderea trebuie comparată cu viziunea Bibliei despre viaţă: Dumnezeu a creat viaţa și noi nu suntem proprietarii ei, nu putem dispune de ea după propriul plac. Sinuciderea intră sub incidenţa poruncii a șasea („Să nu ucizi”). Un creștin nu poate considera validă moral varianta sinuciderii ca soluţie pentru o viaţă de chin sau suferinţă.

Cum să reacţionăm în faţa cazurilor de sinucidere? E foarte interesant cazul lui Iuda. Iisus știa că Iuda se va sinucide, totuși nu-i adresează vreun cuvânt de condamnare. L-a privit cu milă când i-a spus „Pentru ceasul acesta am venit în lume…”. Compasiunea lui Iisus pentru Iuda e un punct de pornire în înţelegerea atitudinii potrivite faţă de cazurile suicidale.

 Câteva utile precizări sunt cele făcute de Dr. Angel Manuel Rodriguez, de la Institutul de Cercetări Biblice (BRI). În primul rând, cazurile de sinucidere pot arăta rezultatul unei vieţi în care omul renunţă la Dumnezeu. Nu toate cazurile de sinucidere implică însă respingerea lui Dumnezeu. Sinuciderea este produsul unei stări emoţionale dezastruoase, a unor dezechilibre chimice, pe fond de stres, anxietate, singurătate, trădare, rușine, depresie, boli mintale sau faze terminale ale unei boli. Nu trebuie să emitem judecăţi asupra celor care s-au sinucis.

În al doilea rând, Dumnezeu este cel care cunoaște starea minţii și a sufletului unei persoane. Și numai El poate măsura și judeca. Numai El știe viitorul sau soarta veșnică a cuiva.

În al treilea rând, Dumnezeu ne ajută să ne confruntăm cu vinovăţia. Cei care se sinucid aveau nevoie și de ajutor profesionist pe care cei mai mulţi dintre noi nu suntem capabili să-l oferim.

În final, dacă ești ispitit să te sinucizi, nu uita că există medicaţie pentru învingerea depresiei, există prieteni care te iubesc și un Dumnezeu care dorește să te susţină și să te poarte mai departe în viaţă, în ciuda dificultăţilor.

(Adrian Bocăneanu lucrează de ieri la două articole despre sinucidere, care vor fi publicate în revista tipărită, în lunile august și septembrie.)

Foto: captură YouTube

Norel Iacob
Pentru Norel Iacob, studiile universitare și post universitare în domeniul religiei au reprezentat mijloace pentru a interacționa mai bine cu vastul domeniu al spiritualității umane. Iar din pasiunea pentru comunicare relevantă în acest domeniu, la scurt timp după terminarea studiilor, s-a implicat în media, realizând emisiuni TV și radio. Din 2009, este redactorul-șef al revistei Semnele timpului.