Poziţia cancelarului Angela Merkel și a multor germani faţă de imigranţi scoate la iveală două semne ale timpului care te fac să te gândești serios mai departe... Mai întâi, oamenii te tolerează atât timp cât nu-i incomodezi. Apoi, mulţimea poate fi uneori cucerită cu discursuri care au mai fost ţinute.

Doamna Merkel a ridicat publicul în picioare, sâmbătă, când a anunţat eșecul și moartea multiculturalismului german – imigranţii care nu acceptă și nu respectă felul de viaţă și valorile creștine germane să se ducă acasă. Anunţul i-a animat pe tinerii democraţi prezenţi.

Ce nu știau probabil cei care au ovaţionat-o pe Angela Merkel este că doamna cancelar a afirmat eșecul multiculturalismului și acum 6 ani. Iar cuvintele au fost aproape identice. De ce îngroapă din nou doamna Merkel ceva ce a murit cu 6 ani în urmă? În 2004, declaraţia venea după asasinarea lui Theo van Gogh, când vesticii erau alarmaţi de creșterea prezenţei musulmane în ţările lor. Și declaraţia de sâmbătă are un context care o cerea.

Germania fierbe când vine vorba de imigranţi. Nemţii și-au radicalizat opiniile faţă de musulmani și evrei, conform unui sondaj din octombrie. Și este vorba de o evoluţie recentă, pentru că studiile realizate înainte de criza economică arătau o diminuare a rasismului și a xenofobiei. Deci suntem mai buni și mai toleranţi când avem ce mânca. Atinge-te de pâinea noastră, iar instinctul de supravieţuire își amintește să muște.

Creșterea intoleranţei germanilor faţă de imigranţi este provocată si de alţi factori. În primul rând, dacă în 2004 erau 3.000.000 de musulmani în Germania, acum sunt 4 sau chiar 5.000.000. În al doilea rând, practici musulmane precum căsătoriile forţate și „uciderile pentru onoare” nu sunt agreate într-un cadru legislativ și moral vest-european. În al treilea rând, lipsa dispoziţiei musulmanilor de a se integra în societatea și cultura germană a fost subiectul unei cărţi foarte dure, publicată la sfârșitul verii și semnată de Thilo Sarrazin.    Cartea lui Sarrazin a devenit exponentul gândirii populare.

Deși politicienii îl critică aspru pe Sarrazin, publicul îi dă dreptate. Conform sondajului Fundaţiei Friedrich Ebert, aproximativ 60% dintre nemţi ar restricţiona practicile islamului și circa 35% cred că ţara e condusă de străini. Pe fondul acesta, 13% dintre germani ar vrea un nou Führer, care să conducă ţara cu mână forte.

Soluţia propusă de doamna Merkel (deloc nouă) e integrarea imigranţilor. Rămâne de văzut însă dacă ce nu s-a făcut în ultimii 6 ani, se poate face în următorii 6. Până una alta, corectitudinea în relaţiile dintre oameni se dovedește încă o dată fragilă precum coaja de ou.