În cartea Excelenţa în afaceri Jim Collins identifică „paradoxul Stockdale”, un mod de a acţiona în afaceri (şi în viaţă, desigur) care presupune să accepţi cu stoicism brutalitatea realităţii și, concomitent, să ai o încredere neclintită într-un deznodământ fericit.

 

Amiralul Jim Stockdale a fost prizonierul cu cel mai înalt rang în timpul războiului din Vietnam, torturat de 20 de ori în opt ani de detenţie. Nu a ştiut niciodată dacă mai iese întreg din lagăr, dacă va supravieţui războiului. Şi-a (im)pus două ţinte: încurajarea celorlalţi prizonieri şi rezistenţa faţă de cei ce îi capturaseră. În 1973 a fost eliberat. În campusul Stanford, unde Stockdale studia ulterior filosofia, autorul Jim Collins l-a întrebat cum s-a descurcat în acele vremuri de întuneric, când nu știa cum avea să se termine totul.

 

„Nu mi-am pierdut încrederea în finalul poveştii. Nu m-am îndoit niciodată, nu numai de faptul că aveam să scap de acolo, dar nici de izbânda mea finală, de faptul că aveam să transform această experienţă în evenimentul fundamental al vieţii mele.”

 

Probabil că nu e nimic nou, la prima vedere. Avem o reeditare a cazului Viktor Frankl din lagărele naziste. Jim Collins pune întrebarea cheie: „Cine n-a scăpat?” Până gândim un răspuns, Jim Stockdale răspunde şocant  "Oh, e simplu. Optimiştii”.

 

Optimiştii?! Parcă se răstoarnă punctele de reper. Şi totuşi, Stockdale continuă:

„Ei erau cei care spuneau: „O să scăpăm până la Crăciun.” Şi Crăciunul venea şi trecea. Apoi ziceau: „Scăpăm de-aici până la Paşte.” Şi Paştele venea şi trecea. Apoi până la Ziua Recunoştinţei, şi pe urmă iarăşi Crăciunul. Şi mureau de inimă rea.”

 

Amiralul Stockdale concluzionează: „Aceasta este o lecţie foarte importantă. Nu trebuie să confunzi credinţa că vei izbuti până la urmă, şi pe care nu-ţi poţi permite să o pierzi, cu disciplina de a te confrunta cu cele mai brutale fapte din realitatea curentă, oricare ar fi ele.”

 

Avertismentul lui Stockdale faţă de „optimişti” este evident: „Nu se știe dacă o să ieşim de aici până la Crăciun; faceţi faţă acestui fapt!”