Pentru părinţi, Crăciunul este întotdeauna o perioadă stresantă: cum să satisfacă năzuinţele copilului fără să îl răsfeţe și să îi dea sentimentul că merită să primească orice vrea, doar pentru că nivelul decibelilor lui depășește nivelul de calm și răbdare al părintelui.

Cadourile de Crăciun pentru copii sunt ca o loterie, nu prea știi cum să o dai să fie bine și, la sfârșit, culegi recompensa: se poate să îţi fi ieșit bine și anul ăsta sau poate mai bine era să aplici cealaltă metodă la care te gândeai. La o astfel de loterie au jucat și soţii John și Lisa Henderson, din Utah, SUA.

Timp de câteva luni înaintea Crăciunului, părinţii au încercat să îi determine pe cei trei băieţi ai lor, cu vârste de 5, 8 și 11 ani, să își revizuiască purtarea nerespectuoasă și să renunţe la ideea că lor li se cuvine totul. Prima tactică: răbdare și explicaţii calme. Rezultat: nu s-a schimbat nimic. A doua tactică: anularea Crăciunului.

Ce înseamna mai exact asta? Familia creștină are de gând să sărbătorească în continuare Crăciunul, ca eveniment al nașterii Domnului, și copiii vor primi în continuare cadouri de la rude și prieteni, însă nu și de la părinţi. În schimb, familia va folosi în scopuri umanitare banii pe care i-ar fi cheltuit pe cadourile băieţilor.

„Nu e vorba că ar duce lipsă de jucării copiii noștri”, a scris Lisa pe blogul Over the Big Moon. Deși atitudinea celor doi a fost criticată de alţi părinţi, care i-au botezat „Scrooges”, după personajul avar din Poveste de Crăciun, a lui Dickens, acești părinţi vor încerca să le ofere copiilor anul acesta daruri mult mai importante pentru dezvoltarea caracterului lor decât o puteau face niște jucării, fie ele și din cele educaţionale.

Primul dar este cel al consecinţei. De câte ori părinţii nu își ameninţă copiii că urmează consecinţe dacă nu se potolesc? Și de câte ori ameninţările se transformă în realitate? De prea puţine ori. Aceste ameninţări goale, care nu fac decât apel la frică, reușesc să convingă copilul că poate adopta comportamentul negativ pentru că, în definitiv, nu va păţi nimic. Copilul învaţă că părintele nu este de încredere și că îl poate manipula.

Al doilea dar este al perspectivei. Soţii Henderson știau că băieţii lor au pentru ce să fie recunoscători: pentru mâncarea bună, pentru familie și pentru mai multe jucării decât pot număra. Aveau în schimb nevoie de perspectivă, și asta au primit. Familia a folosit banii Moșului pentru a face o colectă de haine pe care să le trimită victimelor taifunului Haiyan din Filipine.

Al treilea dar este cel al imaginaţiei. Copiii nu au stat să își plângă de milă. În afara faptului că îi ajută pe părinţi la organizarea misiunii pentru Filipine, băieţii au început să își facă singuri cadouri, unul celuilalt, pe care să le pună sub pomul de Crăciun. „Învaţă exact ceea ce voiam să înveţe, să nu se mai gândească la ei, să se gândească la ceilalţi”, spune Lisa.

Al patrulea cadou este cel al familiei. În loc să fie o întrecere de a vedea ce cadouri a adus Moșul, Crăciunul de acest an se va concentra pe timpul petrecut în familie, pe jocuri distractive, credinţă și oportunitatea de a se bucura cu adevărat de cadourile pe care le vor primi de la bunici. Nu Crăciunul a fost anulat în această familie, ci Crăciunul comercial.

„S-ar putea să nu fie cea mai bună variantă pentru toată lumea, dar acum pare a fi varianta bună pentru familia mea. Copiii noștri se vor putea concentra pe emoţii reale și sunt aproape sigură că va fi cel mai grozav Crăciun din câte au avut,” a conchis Lisa.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.