Un sondaj publicat de Reuters arăta că expresia let's think outside the box (să gândim în afara tiparelor) este una dintre cele mai detestate de către angajaţii americani. Deşi ştirea deplângea mai degrabă ineficienţa unei motivări hipnotice a angajaţilor, prin expresii fără efect, ea arată totodată că originalitatea este văzută ca un imperativ al succesului.

Trebuie să spargem tiparele! De la stilul vestimentar la metodele de educaţie, de la muzică la metode de marketing, e vital să surprinzi, să inovezi, să inventezi. Orice numai să ieşi din banalul care promite să îţi ofere cel mult cât au şi ceilalţi – întotdeauna insuficient.

Ne e atât de familiar dictonul încât nici nu ne mai îndoim de validitatea lui. Totuşi, spargerea tiparelor nu e o filosofie de viaţă valabilă pentru că, adoptată de toţi, ar duce la haos. Ce s-ar face spărgătorii de tipare dacă tiparele, așa cum le gândim azi, nu ar mai exista? Cum ar arăta societatea dacă fiecare ar avea sau ar fi propriul lui tipar?

S-o recunoaştem: tiparele ne convin. Ele ne ușurează viaţa pentru că ne ajută să observăm o structură în ceea ce ne înconjoară. Tiparele fac realitatea previzibilă, iar previzibilul ne dă un sentiment de siguranţă. În acest sens aș face o apologie a disciplinei personale, care mă ajută să fiu stăpân pe mine însumi. Dacă îmi stabilesc un set de reguli de la care nu mă abat, atunci știu la ce să mă aștept de la mine. Și la fel vor ști și ceilalţi.

Dacă mi-am propus să mă trezesc în fiecare dimineaţă la o anumită oră, atunci îmi pot gestiona mai liber programul zilnic, pentru că mă pot baza pe o certitudine: la 7 sunt în picioare. Nu mai e necesar să consum energie și timp adaptându-mi „din mers” programul, în funcţie de o oră imprevizibilă de trezire. Exemplul se poate extrapola, dar ideea de bază rămâne că o limită îmi poate conferi libertate.

În mod similar, legea morală mă limitează (aparent) însă îmi oferă libertatea de a trăi în echilibru. Paradoxul aici este că a rămâne în vechiul tipar al legii lui Dumnezeu înseamnă să spargi tiparele valorilor actuale. Creștinismul autentic predică nonconformism faţă de pandemia egoismului, în toate manifestările lui tipice astăzi.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.