Armata egipteană dă cartonaş roşu preşedintelui şi ultimatum de 48 de ore

11

Urale de bucurie au izbucnit în Piaţa Tahrir, după ce armata a anunţat că îi dă preşedintelui Mohamed Morsi un ultimatum de 48 de ore să rezolve situaţia din ţară, înainte ca forţa militară să intervină. La un an după ce generalii îi predaseră puterea primului preşedinte democratic ales din Egipt, situaţia este una marcată de tensiuni.

În acest sfârşit de săptămână, milioane de persoane au ieşit în stradă, fie de partea preşedintelui, fie împotriva lui. Aceste manifestaţii s-au soldat cu 16 morţi şi devastarea sediului Frăţiei Musulmane din Cairo. Amploarea demonstraţiilor antiprezidenţiale de la Cairo şi din restul ţării a depăşit apogeul celor ce au dus, în Egipt, la debarcarea, în mai puţin de trei săptămâni, a regimului Mubarak.

Deşi armata a subliniat că nu va fi de partea vreunui partid politic şi nu va prelua conducerea ţării, armata susţine totuşi că revendicările poporului trebuie satisfăcute şi că va fi forţată să intervină din cauza „pericolului grav în care se află ţara".

Contestatarii preşedintelui reclamă că deopotrivă situaţia economică şi cea politică s-au înrăutăţit de la preluarea puterii, că ţara suferă de pe urma scumpirii combustibililor, întreruperilor de electricitate şi lipsei unei reţele de securitate eficiente. În plus, preşedintele este acuzat că guvernează numai în favoarea islamiştilor şi că, în esenţă, Morsi este doar o altă faţă a unui regim vechi.

Ultimatumul generalilor pare să îi lase preşedintelui Morsi doar câteva căi de ieşire: să îşi scurteze mandatul printr-o demisie şi organizarea alegerilor anticipate; să împartă puterea cu un adversar politic în scaunul de prim-ministru; sau să apeleze la susţinătorii săi islamişti pentru a răspunde cu violenţă la războiul din stradă.

Manifestaţiile văzute cu ochii lui Morsi

Însă nici cele 22 de semnături strânse pentru demiterea preşedintelui, nici milioanele de oameni din stradă, nici cele trei scenarii posibile nu par să mai tempereze mesajul arogant al preşedintelui.

Până acum, preşedintele a asigurat în numeroase rânduri că nu va demisiona şi că nu intenţionează să renunţe la poziţia câştigată în urma alegerilor democratice. Susţinătorii săi nici nu văd posibil un asemenea scenariu, după ce Frăţia s-a străduit timp de opt decenii să obţină puterea.

Însă ultimatumul vine după ce cinci miniştri (cei de comuncaţii, interne, mediu, turism şi utilităţilor de apă) şi-au dat demisia şi s-au alăturat protestatarilor din Piaţa Tahrir, lăsându-l pe Morsi tot mai izolat politic.

Ce spun analiştii

Până acum, fiecare dintre cele trei posibile scenarii are minusurile lui.

„Demisia nu poate fi luată în calcul, mai ales că niciuna dintre tabere nu este dispusă să facă compromisuri", a declarat Khalil Al-Anani, expert în problema mişcărilor islamiste şi politicii egiptene.

„În cel mai bun caz, atât cei pro cât şi cei anti-Morsi îşi vor da seama că este imposibil pentru vreuna dintre tabere să aibă o victorie totală. Prin urmare, trebuie să se aşeze la masa tratativelor şi să găsească o formulă de coabitare", comentează Mazen Hassan, analist politic din Cairo.

Însă nici varianta coabitării nu este viabilă, potrivit altor analişti. Opoziţia nu negociază cu Frăţia Musulmană şi nu se mulţumeşte să primească mai puţin decât demisia lui Morsi, explică Khaled Dawoud, purtător de cuvânt al Frontului Salvării Naţionale, unul dintre multele grupuri antiprezidenţiale.

În plus, revoluţia din 2013 are în centru nu un preşedinte autoritar, ci o grupare islamistă, poate chiar cea mai influentă grupare islamistă din lumea sunită, care nu este obişnuită cu înfrângerile. În cazul în care islamiştii vor decide să facă ordine, protestele vor fi înecate într-o baie de sânge.

Pentru Morsi şi aliaţii Frăţiei, o intervenţie militară ar fi un eşec răsunător. Aceasta îi va lăsa pe musulmani fără puterea mult dorită. Un ideal de 80 de ani, ruinat în mai puţin de un an.