Azi ar putea fi ziua revoluţiei în Egipt

18

Peste 80.000 de egipteni și-au arătat sprijinul în favoarea organizării unui protest marţi, 25 ianuarie.

Organizatorii au numit protestul preconizat să aibă loc în Cairo și Alexandria drept „o zi a revoluţiei împotriva torturii, sărăciei, corupţiei și șomajului." Organizatorii activi pe reţeaua de socializare Facebook i-au chemat pe egipteni să ia o poziţie sub îndemnul „Nu suntem mai prejos decât Tunisia. Pe 25 ianuarie va trebui să demonstrăm lumii că nu suntem un popor de lași, de supuși." Pe pagina de Facebook au fost deopotrivă, peste 80.000 de susţinători și peste 80.000 de votanţi contra faţă de protestul programat.

Gruparea politică Frăţia Musulmană și-a anunţat participarea la proteste. Fostul inspector pe probleme nucleare, Mohamed ElBaradei a scris pe Twitter că susţine demonstraţiile pașnice „Când cererile noastre ajung în urechi surde, ce alte opţiuni mai rămân?" Frontul Apărării pentru Protestatarii Egipteni, o organizaţie umbrelă constituită din mai multe organizaţii non-guvernamentale specializate în apărarea drepturilor omului, a anunţat că va oferi sprijinul juridic pentru persoanele ce ar putea fi arestate. În Egipt demonstraţiile publice de protest sunt în afara legii, iar poliţia intervine în forţă pentru dispersarea manifestanţilor.

Aproape jumătate din populaţia de 80.000.000 de locuitori ai Egiptului trăiește sub sau la limita sărăciei, așa cum este ea evaluată de ONU – 2 dolari pe zi. Mulţi egipteni sunt privaţi de drepturi elementare, precum educaţie, sănătate sau loc de muncă. Peste 100.000 de egipteni au avut tentative de suicid în 2010.