Cinci lideri europeni cer transferul puterii în Egipt

73

Liderii a cinci ţări importante din Uniunea Europeană au cerut transferul rapid de putere în Egipt, pentru a evita agravarea situaţiei din ţară.

Liderii a cinci ţări importante din Uniunea Europeană au cerut transferul rapid de putere în Egipt, pentru a evita agravarea situaţiei din ţară. La iniţiativa biroului președintelui francez Nicholas Sarkozy, Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia au semnat împreună o declaraţie comună prin care cer ca procesul tranziţiei în Egipt să înceapă acum.Conducerea de la Cairo a refuzat să dea curs acestei cereri ca și altora similare, sosite din partea comunităţii internaţionale. Potrivit New York Times, Statele Unite au discutat cu oficialii egipteni termenii transferului imediat de putere către un guvern de tranziţie. Tommy Vietor, purtător de cuvânt al Casei Albe, a infirmat însă că aceste discuţii au avut loc, relatează AFP.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a condamnat violenţele asupra demonstranţilor din Cairo și alte orașe, potrivit Deutsche Welle. Într-o discuţie telefonică avută cu vicepreședintele egiptean Omar Suleiman, Clinton a cerut o anchetă privind atacarea demonstranţilor. Și ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a discutat cu Suleiman, cu privire la modul în care autorităţile egiptene i-au tratat pe protestatari. Executivul egiptean a negat orice implicare în aceste atacuri și a precizat că vor fi efectuate cercetări pentru descoperirea vinovaţilor.