Biserica Ortodoxă Rusă permite clericilor implicarea în politică

22

Biserica Ortodoxă Rusă a permis clerului său se implice în politică, în anumite cazuri. Clericilor le este permis să intre în arena politică în cazurile în care biserica se confruntă cu ostilitate din partea altor credinţe şi grupări.

Decizia Bisericii Ortodoxe Ruse a fost anunţată miercuri, 2 februarie, fără prea multe detalii în legătură cu ce anume înseamnă ostilitate din partea altor credinţe sau grupări. Gestul indică rolul tot mai important al instituţiei ortodoxe în societatea rusă, notează Reuters.

„Biserica Ortodoxă Rusă este cea mai mare şi cea mai respectată instituţie socială din Rusia modernă", a declarat, ieri, preşedintele rus Dmitri Medvedev. Deşi biserica şi statul sunt separate prin lege, Medvedev a subliniat că acestea două trebuie să colaboreze. „Pentru a consolida stabilitatea socială în prezent, [statul şi biserica] trebuie să acţioneze împreună, probabil cum nu au făcut-o niciodată înainte."

Organizaţii pentru drepturile omului au criticat accentuarea rolului Bisericii Ortodoxe din Rusia în plan politic şi au atras atenţia că aceasta poate să conducă la discriminarea minorităţilor religioase, precum comunitatea musulmană. În Rusia, trăiesc azi cca 20.000.000 de musulmani.