Foto: Oraşul care a fost înghiţit de gunoaie

93

E supranumit "Oraşul gunoaielor" şi asta nu este doar o metaforă. Comunitatea Manshiet Nasser din Cairo, capitala Egiptului pare efectiv o staţie urbană de sortare a deşeurilor.

   

    Cel mai ciudat este, aşa cum scrie Izismile.com, este că zona este locuită, iar oamenii trăiesc şi muncesc printre gunoaiele care zac pe străzile şi pe casele lor. Rezidenţii Manshiet Nasser sunt zabbaleenii, sau "oamenii gunoaielor", cărora guvernul egiptean le-a permis să colecteze gunoi pentru a-şi hrăni animalele şi pentru a recicla materialele ce pot fi refolosite.

    Cei mai mulţi zabbaleeni sunt creştini, însă în ultimele decenii populaţia musulmană a zonei a tot crescut. Creştinii zabbaleeni sunt binecunosuţi în regiune pentru creşterea de porci, pe care îi hrănesc cu resturi menajere şi apoi îi vând în pieţele egiptene. Rentabilitatea acestei afaceri a început însă să scadă după ce, în primăvara anului 2009, guvernul egiptean a emis o hotărâre de lichidare a porcilor din Manshiet Naser, pentru a proteja populaţia împotriva răspândirii gripei porcine.

    Aproximativ 80% dintre gunoaiele din oraş sunt sortate şi vândute firmelor de reciclare, sumele obţinute astfel constituind, de cele mai multe ori, singurul venit al locuitorilor zonei.