În Cairo au apărut patrule anti-hărţuire sexuală

48

Un grup de bărbaţi ce s-au intitulat „mişcarea Basma" au decis să lupte împotriva hărţuirii sexuale cu care se confruntă femeile egiptene, după ani de zile în care guvernul nu a luat nicio măsură, iar situaţia s-a înrăutăţit.

Grupul cuprinde 60 de voluntari care lucrează în schimburi şi patrulează pe străzile din centrul oraşului pentru a preveni atacurile asupra femeilor. De când activează, voluntarii au reuşit să prindă cinci agresori în acţiune, pe care i-au predat ulterior Poliţiei, relatează France 24.

Deşi femeile au început să îşi povestească experienţele pe Internet, sub protecţia anonimatului, în realitate, doar o minoritate dintre femei (două din cinci) depun plângere la Poliţie atunci când devin victime ale abuzului.

Peste 83% dintre femeile egiptene şi 98% dintre turiste declară că au fost victimele hărţuirii şi abuzului sexual, potrivit unui studiu realizat în 2010 în capitala Cairo. În plus, 60% dintre bărbaţii intervievaţi au recunoscut că au hărţuit o femeie, în public sau în privat.