Lovitură de stat militară în Egipt: Președintele a fost demis

76

Mohamed Morsi, președintele Egiptului, s-ar afla sub arest la domiciliu, după ce a fost înștiinţat de către armată că nu se mai află în funcţie.

Consilierii prezedenţiali şi Frăţia Musulmană au denunţat o „lovitură de stat militară", confirmată și de președinte pe Twitter.

Generalul Abdel-Fatah El-Sisi a declarat că armata își îndeplinește doar „responsabilitatea istorică" de a proteja ţara, prin demiterea lui Morsi, primul președinte ales democratic al Egiptului, citează CNN. Constituţia a fost suspendată, urmând să aibă loc alegeri parlamentare. Președintele Curţii Constituţionale, Adly Mahmoud, va conduce ţara în perioada de interimat. El va avea puterea de a schimba Constituţia și de a forma un nou guvern, conform forţelor armate.

Surse citate de televiziunea publică egipteană spun că armata a intervenit imediat după expirarea ultimatumului de 48 de ore dat președintelui, blocând principalele instituţii. În acest context, Morsi ar fi fost plasat în arest la domiciliu, dar aceasta nu este o informaţie sigură. Alte surse afirmă că preşedintele şi alţi lideri ai Frăţiei Musulmane au primit doar interdicţie de a părăsi ţara.

Egiptenii au primit cu bucurie intervenţia militară, deși unii dintre ei s-au strâns într-o piaţă din Cairo pentru a protesta împotriva loviturii de stat. Însuși președintele i-a îndemnat să se opună „în mod pașnic".