Comunitatea internaţională critică regimul din Libia

17

În ultimele zile mai mulţi susţinători ai regimului Gadhafi au demisionat, au criticat măsurile administraţiei sau nu au ascultat ordinele primite. Protestele continuă iar clericii musulmani critică și ei guvernul. După câteva zile de tăcere și vocea comunităţii internaţionale s-a ridicat împotriva administraţiei de la Tripoli.

Mai mulţi miniștri au demisionat, alături de ei și ambasadorul Libiei din India. Ambasadorul Libiei de la Washington a afirmat că își retrage sprijinul pentru Gadhafi, însă nu a demisionat. Diplomaţii din misiunea Libiei la ONU au criticat administraţia de la Tripoli, iar doi piloţi s-au catapultat din avionul militar pe care îl pilotau, refuzând să bombardeze ţintele asupra cărora au primit ordine.

„Nu vedem nicio reacţie din partea comunităţii internaţionale", s-a plâns purtătorul de cuvânt al misiunii libiene la ONU. Ibrahim Dabbashi, prim consilier al ambasadorului libian la ONU a cerut Curţii Penale Internaţionale de la Haga demararea unui proces împotriva familiei Gadhafi pentru crime împotriva umanităţii.

După câteva zile de tăcere, vocea comunităţii internaţionale s-a făcut auzită. „Suferinţa și vărsarea de sânge este exagerată și inacceptabilă. La fel ca și ordinele de a împușca protestatarii pașnici", a spus Barack Obama menţionând că aceste acţiuni ale administraţiei de la Tripoli „violează normele internaţionale". „Acum este momentul când comunitatea internaţională să acţioneze la unison", a spus și Hillary Clinton. UE a anunţat că ia în calcul o serie de sancţiuni împotriva Libiei. Și SUA au avertizat cu privire la sancţiuni, inclusiv interdicţia de călătorie a oficialilor libieni sau blocarea conturilor.

Alături de Obama, vocea președintele francez a fost între cele mai dure. El a cerut UE să înceteze orice relaţie economică cu Libia și să adopte o serie de sancţiuni „rapide și concrete". Între măsuri ar putea fi trimiterea în judecată a liderilor libieni, interdicţia intrării pe teritoriul uniunii, supravegherea tranzacţiilor bancare, suspendarea tuturor acţiunilor economice, financiare sau comerciale.

O raritate în lumea arabă, peste 50 de clerici și teologi musulmani au emis o fatwa prin care arată că regimul Gadhafi a demonstrat necredinţă faţă de călăuzirea lui Dumnezeu. Citaţi de Reuters, membrii grupului afirmă că „răzvrătirea împotriva regimului prin orice mijloc este o datorie divină."