Gadhafi: „mai vorbim la Ziua Judecăţii"

61

Liderul libian a exclus orice negociere cu rebelii afirmând, în ultimul său discurs, că „nu vom schimba niciun cuvânt decât la Ziua Judecăţii".

Declaraţia a fost făcută cu ocazia unei mari manifestaţii de sprijin pentru administraţia de la Tripoli ce a avut loc în orașul natal al lui Gadhafi, Sirte. Aici s-au adunat mii de oameni loiali guvernului. Au fost scandate sloganuri pro-Gadhafi și arborate banere uriașe, tinerii au tras cu arme de foc în aer iar artificiile au luminat cerul de noapte. Guvernul a pus la dispoziţia jurnaliștilor străini mijloace de transport pentru a se deplasa și a vedea manifestările naturale ale susţinătorilor administraţiei de la Tripoli.

Gadhafi conduce Libia de 41 de ani, iar actualul conflict se prelungește deja de 5 luni de zile. În afara cazului în care rebelii renunţă la insurecţia armată sau a plecării lui Gadhafi de la putere nu se întrevăd alte opţiuni pentru încetarea conflictului. În curând însă, la începutul lunii august, va începe perioada de Ramadan și se speră că aceasta va aduce și o calmare a spiritelor și o limitare a conflictului armat.