Budişti şi creştini s-au rugat pentru libertate religioasă

75

Sute de lideri religioşi budişti, creştini şi hinduşi s-au rugat împreună pentru pace şi pentru libertatea religioasă de care ar trebui să beneficieze minorităţile religioase.

Locul de întâlnire pentru rugăciune a fost în Khatmandu, Nepal. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a contracara conflictele tot mai frecvente dintre diversele religii şi pentru a combate persecuţiile îndreptate împotriva minorităţilor religioase, a declarat Kenseng Lama, unul dintre organizatori.

„Noi, nepalezii, ne-am rugat pentru ca să vedem libertatea religioasă consacrată printr-o nouă constituţie", a mai spus Lama.

Un număr de lideri creştini, atât protestanţi, cât şi catolici, s-au alăturat liderilor budişti în momentele de rugăciune. „Sprijinim acest eveniment pentru că, la fel ca budiştii, şi noi vrem mai multă libertate religioasă", a declarat Binod Thapa, unul dintre liderii protestanţi prezenţi la eveniment.

„Sub noua guvernare, drepturile minorităţilor şi separarea dintre stat şi religie sunt printre principiile fondatoare ale noii constituţii", a spus Thapa. În ciuda acestui fapt, în Khatmandu şi în alte oraşe nepaleze, creştinii continuă să fie persecutaţi de hinduşii majoritari. Una dintre problemele cu care se confruntă este că nu au un cimitir în care să îşi îngroape morţii, notează wwrn.org.

Iniţiativa a aparţinut organizaţiei Buddhist World Peace Association, care plănuieşte ca astfel de întâlniri pentru rugăciune să aibă loc şi în Sri Lanka, Myanmar, Thailanda, Coreea de Sud, precum şi în alte ţări în care există credincioşi budişti. De asemenea, Buddhist World Peace Association plănuieşte promovarea păcii şi a libertăţii religioase prin întâlniri dedicate rugăciunii în alte 50 de ţări.

O altă iniţiativă care a reunit lideri creştini şi budişti a avut loc în septembrie 2010, cu prilejul unei conferinţe organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) şi de Federaţia Internaţională a Luteranilor, la Universitatea Payap, în Chiang Mai, Thailanda. Creştinii şi budiştii au subliniat că au învăţături similare cu privire la lăcomie şi au insistat asupra nevoii ca organizaţiile şi instituţiile religioase să colaboreze cu autorităţile guvernamentale şi cu instituţiile financiare pentru a combate lăcomia care a determinat criza economică internaţională şi pentru a promova o distribuire echitabilă a resurselor.

„Ca budişti şi creştini, noi avem convingerea că lăcomia trebuie să fie înţeleasă atât la un nivel personal, cât şi la unul structural. (…) Puterea colectivă este consolidată atunci când budiştii şi creştinii lucrează împreună. Ei sunt capabili să aibă un impact mult mai constructiv şi eficient când se asociază cu alte comunităţi religioase", s-a precizat în declaraţia finală, „A Buddhist-Christian Common Word on Structural Greed".