Sarkozy și Cameron au fost eroi pentru o zi în Libia

367

Joi 15 septembrie a avut loc prima vizită a președintelui francez Nicolas Sarkozy și a premierului britanic David Cameron în Tripoli și Benghazi, după ieșirea din scenă a liderului libian Gadhafi.

Cei doi lideri europeni s-au întâlnit cu liderii Consiliului Naţional de Tranziţie, au vizitat un spital, întreaga vizită desfășurându-se în mai puţin de 12 ore. În cadrul discursurilor susţinute s-a reafirmat dorinţa de reconciliere și nu de răzbunare, de respectare a drepturilor omului dar și de pedepsire a vinovaţilor.

„Colonelul Gadhafi a spus că vă va vâna ca pe șobolani, dar voi aţi arătat un curaj de lei și salutăm curajul vostru", a spus premierul britanic în Benghazi. Cele mai multe urale le-a atras însă președintele francez, văzut ca actorul principal pe scena internaţională în ceea ce privește intervenţia din Libia. Cei doi au fost însoţiţi de liderul rebelilor Mustafa Abdul Jalil.

La Tripoli, Mahmoud Jibril, un alt lider al rebelilor și premier interimar, a mulţumit celor doi politicieni pentru „poziţia istorică" asumată de cele două ţări. Nu s-a evitat nici componenta noilor contracte economice, dat fiind un război de șase luni foarte costisitor. Liderul rebel a promis Franţei și Marii Britanii: „Ca un popor musulman credincios, vom aprecia eforturile lor și vor avea prioritate într-un cadru transparent". Deja acuzat în presa de stânga franceză dar și în cea germană, Sarkozy a răspuns ulterior: „Nu vrem niciun privilegiu sau favoritism. Am acţionat pentru că așa era corect și just".