UPDATE: Musulmani vs creștini – masacru contra masacru

431

    Atacul musulmanilor asupra satului creștin situat în apropiere de Jos, capitala statului nigerian Plateau, a fost, cel mai probabil, un act de răzbunare, informează BBC. Grupul islamic Fulani a ripostat cu un masacru după ce aproximativ 300 de musulmani nigeriani au fost uciși de creștini în timpul conflictului din ianuarie 2010.    Bilanţul atacului din martie este și mai sumbru. Dan Manjang, consilier guvernamental în statul Plateau a declarat pentru AFP că aproximativ 500 de oameni au murit în timpul ciocnirii interetnice. În prezent, în Jos a fost declarată stare de asediu, iar brigăzi de poliţie și trupe militare au fost detașate pentru a menţine ordinea și a evita noi atacuri din partea grupurilor aflate în dispută. Al Jazeera informează că există temeri că membrii statelor învecinate ar putea plănui să intervină în conflictul din Plateau.


    În ultimii zece ani, orașul Jos a fost în repetate rânduri scena actelor violente din timpul conflictelor între băștinașii creștini și coloniștii musulmani.

    Aflată la graniţa între teritoriul nordic predominant musulman și cel de sud, predominant creștin, zona este disputată de cele două tabere din motive economice. În vreme ce populaţia minoritară musulmană acuză guvernul de discriminare, populaţia majoritară creștină reclamă că drepturile sale sunt ignorate.