Papa cere lumii să nu fie indiferentă la criza africană

142

În ultima zi a lunii iulie papa Benedict al XVI-lea a predicat despre criza alimentelor și foametea din Cornul Africii. Pontiful a adresat un apel lumii de a nu fi „indiferentă" la criza africană.

„Nu trebuie să fim indiferenţi la tragedia celor înfometaţi și celor însetaţi. Mulţi fraţi și surori din Cornul Africii suferă zilele acestea consecinţele dramatice ale foametei, agravată de război și lipsa unor instituţii stabile". Pontiful a făcut apel la „compasiune" și „solidaritate frăţească". Publicaţia Vaticanului, Osservatore Romano, a spus că este o „cursă contra cronometru" pentru salvarea oamenilor din Somalia. Și președintele american a cerut vineri un răspuns internaţional pentru a evita „criza umanitară din estul Africii".

Mai mult de 12 milioane de oameni din Cornul Africii suferă de foamete după cea mai cruntă secetă din ultimele decenii. Zeci de mii de oameni au murit deja în Somalia, conform unui raport ONU care a anunţat starea de foamete în două regiuni din Somalia. Efectele se simt în întreaga ţară și în Djibouti, Etiopia, Kenya și Uganda. Criza este agravată de războiul civil. În plus un lider musulman a anunţat că nu este nevoie de ajutor din partea stărinilor sau a neislamiștilor, acuzând că mulţi somalezi au trecut graniţa în ţări creștine unde își vor pierde credinţa.