VIDEO: Invisible Children răspunde criticilor privind campania Kony 2012

36

"Îi înţeleg pe oamenii care, intrând pe site-ul nostru, întrerupt din cauza traficului masiv din ultimele zile, se întreabă dacă nu cumva totul este doar o înşelătorie apărută peste noapte," a spus Ben Keesey, CEO al organizaţiei Invisible Children (IC), care face lobby pentru capturarea lui Joseph Kony, în răspuns la criticile aduse ONG-ului său.

Directorul Invisible Children a subliniat că rapoartele financiare ale organizaţiei sunt la dispoziţia oricui este interesat, pe site-ul IC. "Astfel, oricine poate vedea cum au fost cheltuiţi banii organizaţiei. Cheltuielile pentru programe sunt banii investiţi direct în misiunea organizaţiei. Uitându-se aici oamenii pot vedea ce procent este investit direct pentru cauză." Urmărind evoluţia acestui procent între anii 2007-2011, e vizibil că investiţia directă în cauză a fost, în mod constant, de peste 80%.

În răspuns la criticile aduse pentru cheltuielile mari cu transportul, Keesey a precizat că aceştia "nu sunt bani cheltuiţi pentru ca personalul din conducerea organizaţiei să călătorească de colo-colo şi să stea la hoteluri drăguţe." Membrii IC călătoresc anual pentru a susţine câte 3.000 de proiecţii gratuite în licee şi facultăţi şi să prezinte situaţia din Uganda. Se cheltuieşte de asemenea pentru a invita persoane din zonele afectate să vorbească la aceste prezentări, că să convingă oamenii să ia poziţie faţă de cauză.

Costurile de producţie au fost şi ele o sursă de critică, însă, spune Keesey, acestea sunt în mod greşit atribuite filmelor. Aici intră, de fapt, cheltuielile pentru producţia tuturor bunurilor care sunt vândute apoi pentru a promova campania (brăţări, tricouri şi alte materiale).

"Cheltuielile cu personalul au avut un volum mai mare în 2011 fiindcă organizaţia a primit un grant masiv de la un donator care a specificat ca aceşti bani să fie folosiţi pentru cheltuieli operaţionale, a mai precizat directorul. El a conchis că acuzele privind lipsa de transparenţă a organizaţiei pe care o conduce "pur şi simplu nu sunt adevărate"