America, prinsă în scandalul Big Brother

74

După ce agenţia americană Associated Press a denunţat o „intruziune masivă și fără precedent" din partea Departamentului de Justiţie, care a confiscat registre cu date privind conversaţii telefonice a 100 de jurnaliști AP, noi informaţii despre accesul guvernului la conturile de Google, Yahoo, Apple ale civililor scandalizează toată ţara.

Un fost angajat al CIA, Edward Snowden, care a fugit în Hong Kong, a oferit dovezi secrete publicaţiilor Washington Post și The Guardian, care au demascat faptul că marii giganţi ai internetului, precum Google, Apple, Facebook, Yahoo!, Skype și alţii, permit serviciilor de spionaj să acceseze conturile acelor oameni care au legătură cu persoane sau activităţi din afara ţării, care prezintă interes pentru FBI și NSA (Agenţia Naţională de Securitate).

Companiile de internet au negat la unison o asemenea acuzaţie, în timp ce președintele american a recunoscut că există un astfel de program, aprobat de Congresul american, dar care exclude în totalitate spionajul cetăţenilor americani.

Scandalul a căpătat o asemenea amploare, încât partenerii politici ai Statelor Unite au început să își pună semne de întrebare faţă de acest program de spionaj global derulat de serviciile secrete americane. Potrivit surselor citate, NSA a interceptat, doar în luna martie, circa 97 de miliarde de date din toate ţările lumii.

Articolul din The Guardian a forţat cabinetul de la Londra să dea explicaţii despre cooperarea între serviciile secrete ale celor două ţări. Oficialii au dat asigurări că nu au fost încălcate legile interne. Cancelarul german a confirmat printr-un purtător de cuvânt că va discuta despre programul controversat al NSA la viitoarea vizită a președintelui Obama la Berlin, scrie Der Spiegel.

Dezvăluirile din presă ar putea spori opoziţia din Parlamentul European faţă de reînnoirea acordului prin schimbul de date între UE și SUA.