Mulţi americani, de acord cu reproducerea postumă

113

Un sondaj de opinie realizat pe 1.000 de adulţi americani arată că majoritatea americanilor sunt de acord cu practica reproducerii postume, doar cu acceptul scris al soţului sau soţiei.

Prin reproducere postumă se înţelege procesul prin care ovule, material seminal sau chiar embrioni sunt recoltaţi şi îngheţaţi înainte ca persoana respectivă să înceteze din viaţă, sau să se supună unui tratament care poate provoca infertilitate. Partenerul supravieţuitor poate folosi aceste ovule sau materialul seminal pentru a avea un copil prin reproducere asistată.

În urma sondajului publicat în revista Fertility & Sterility, aproape jumătate dintre respondenţi au fost de acord cu această idee. Aproximativ o cincime a declarat că nu se poate pronunţa, iar restul s-au pronunţat împotrivă.

Dintre cei care s-au pronunţat pentru, 70% au precizat că încuviinţarea scrisă a partenerului pe cale să moară trebuie să fie obligatorie, conform Reuters.

În general este vorba despre persoane pe patul de moarte, sau care se pregătesc de tratamente precum chimioterapia. Însă în ultimii ani, a devenit posibilă şi extracţia de urgenţă a ovulelor sau a materialului seminal dacă unul dintre partenerii moare subit sau se îmbolnăveşte grav.

Deocamdată, solicitările privind colectarea de urgenţă a unor ovule sau a materialului seminal nu sunt comune. Problema este că medicii nu au niciun fel de norme sau directive în funcţie de care să accepte sau să respingă astfel de cereri.