Premieră: primii neuroni din celule sangvine

37

A fost descoperită o nouă metodă de folosire a unei proteine unice (numită factor de transcriere), pentru a transforma celulele sangvine provenind din cordonul ombilical în celule neuronale.

Descoperirea a fost anunţată de cercetătorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California şi de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din Barcelona. Acesta este primul studiu care arată conversia directă a unei populaţii de celule sangvine în celule neuronale. Studiile aprofundate au relevat că neuronii obţinuţi prin această metodă au fost integraţi fără probleme în reţeaua neuronală a unor şoareci. Ulterior, neuronii au fost capabili să transmită impulsuri electrice, la fel ca neuronii maturi.

Potrivit cercetătorilor, procedura oferă o serie de avantaje. În primul rând, colectarea nu este dureroasă și nu generează riscuri pentru donator. În al doilea rând, celulele nu sunt celule suşă embrionare şi din acest motiv utilizarea lor nu generează controverse de natură etică. În al treilea rând, ele sunt mai flexibile decât celulele suşă adulte din măduva spinării şi pot fi astfel mult mai uşor transformate în ţesuturi.

Această descoperire ar putea oferi pacienţilor posibilitatea ca, doar în decurs de câţiva ani, unui tratament eficient care să aducă vindecarea în cazul unui număr mare de boli neuronale, inclusiv în cazul accidentelor vasculare cerebrale, traumelor la nivelul creierului şi celor de la nivelul măduvei spinale.