Video: Ubang, satul în care bărbaţii și femeile vorbesc două limbi diferite

358

Comunicarea dintre bărbaţi și femei în satul nigerian Ubang nu are nimic în comun cu explicaţiile anecdotale pe care le-ar putea evoca bestsellerul lui John Gray, „Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”. Totuși, pentru cei din afara acestei comunităţi de fermieri din sudul Nigeriei, ideea ca membrii aceleiași familii să vorbească limbi diferite, în funcţie de sex, este tot atât de străină ca și cum ar veni de pe altă planetă.

Altfel stau lucrurile pentru locuitorii satului Ubang. Ei privesc acest obicei unic drept „o binecuvântare de la Dumnezeu”.

Limba dublă vorbită în Ubang este un dialect oral. De aceea nu se știu cu exactitate nici proporţia de cuvinte diferite în cele două limbi și nici dacă diferenţierea a urmat un tipar cultural, cum ar fi diferenţierea tradiţională a rolurilor bărbaţilor și femeilor. În absenţa cuvântului scris, vorbirea ei depinde de capacitatea generaţiilor de a o transmite cu fidelitate mai departe. Sătenii din Ubang sunt însă îngrijoraţi că tinerii comunităţii lor, tot mai influenţaţi de limba engleză, încep să uite limba tradiţională.

Antropologul Chi Chi Undie, care a studiat comunitatea, relata pentru BBC că cele două limbi sunt profund diferite: „Sunt ca două lexicoane diferite. Există multe cuvinte pe care bărbaţii și femeile le folosesc în comun, dar sunt altele complet diferite, care se folosesc în funcţie de sexul vorbitorului. Ele nu sună deloc la fel, nici măcar nu au aceleași litere. Sunt cuvinte complet diferite.”

Undie explica faptul că diferenţele sunt categoric mai mari decât cele prezente, de exemplu, între engleza britanică și engleza americană. Însă, deși sunt două limbi diferite, ambele sexe reușesc să înţeleagă ce spune celălalt. Lucrul acesta s-ar putea explica, în parte, prin faptul că băieţii cresc vorbind limba femeilor. Când sunt mici, băieţii își petrec cea mai mare parte a timpului lângă mamă, care e de obicei înconjurată de alte femei. Însă, până la vârsta de 10 ani, comunitatea se așteaptă ca băieţii să înveţe „limba bărbaţilor”. „Există un moment în care băiatul descoperă singur că nu folosește limbajul potrivit. N-o să-i spună nimeni să treacă pe limba bărbătească”, spunea Oliver Ibang, un lider al comunităţii. Însă, „atunci când începe să vorbească limba bărbaţilor, știi că cel mic a început să se maturizeze.” Dacă nu începe să vorbească limba corectă până la o anumită vârstă, băiatul este considerat „anormal”, a mai spus liderul.

Membrii comunităţii ubang sunt foarte mândri de unicitatea limbii lor duble. Și cei mai mulţi au o explicaţie religioasă pentru aceasta. „Dumnezeu i-a creat pe Adam și pe Eva ca oameni ubang”, spune liderul. Dumnezeu plănuia să îi ofere fiecărui grup etnic câte două limbi, însă, după ce a creat limbile pentru cei din etnia ubang, a rămas fără altele de oferit. „Așa că S-a oprit. De aceea noi avem avantajul celor două limbi. Suntem diferiţi de alte culturi ale lumii.”

Antropologul Chi Chi Undie are însă altă explicaţie. „Aceasta este o cultură a sexelor duale. Bărbaţii și femeile operează în sfere aproape complet separate. E ca și cum ar trăi în lumi separate, dar uneori aceste lumi se reunesc, iar acest lucru devine vizibil și în tiparul limbii.” Specialistul recunoaște, cu toate acestea, că nu este deplin convinsă de propria teorie. „Eu o numesc «teorie», dar este destul de slab argumentată, pentru că în Nigeria sunt numeroase sisteme duale din punctul de vedere al sexului și, cu toate acestea, ele nu au o diferenţiere a limbilor.”