Și copiii pot sabota sistemul de vot american

58

În fiecare an, în Statele Unite se organizează conferinţa de hacking Def Con, în Las Vegas. Și, în fiecare an, câţiva voluntari profesioniști în securitatea cibernetică testează infrastructura sistemului de vot american, încercând să îl hack-uiască. Anul acesta au avut parte de surprize.

Până la următoarele alegeri legislative mai sunt doar câteva luni și deja Facebook și Twitter au anunţat că lucrează din greu la închiderea campaniilor de influenţare pe care mai mulţi actori externi, printre care Rusia și China, le demarează pe reţelele de socializare pentru a influenţa votul americanilor. Însă nu doar acest tip de influenţă este problematic.

Infrastructura electorală este vulnerabilă și va fi vulnerabilă și la alegerile din luna noiembrie, a declarat expertul în securitate cibernetică Bruce Schneier, în cadrul unei conferinţe organizate la Universitatea Harvard. „Sistemul de vot nu este ceva wow, este alcătuit din computere, iar computerele nu sunt sigure.”

Mare parte a procesului electoral la americani este digitalizat și „nimeni nu a construit vreodată un sistem robust care să fie sigur în ciuda vulnerabilităţilor inerente computerelor”, mai spune Schneier. Iar ce aveau să descopere experţii la ultima conferinţă Def Con este că și copii de 11 ani pot profita de acele vulnerabilităţi, având doar cunoștinţe minime despre programare.

„Când am intrat în încăpere, website-ul de vot al statului Colorado era proiectat pe un perete. Site-ul anunţa că Kim Joug-un, candidat al Partidului Comunist, a câștigat alegerile cu un cvadrilion de voturi, iar pe locul doi era candidatul Partidului Democrat, rapperul Lil Pump, cu 46 de milioane de voturi”, povestește expertul Jake Braun, care a lucrat și pentru Casa Albă.

Site-urile web sunt veriga cea mai slabă a sistemului de votare, iar ce s-a întâmplat a fost că mai mulţi copii au luat statele americane la rând și, în mai puţin de 15 minute pe tură, le-au hack-uit, le-au făcut indisponibile sau le-au făcut să afișeze rezultate imposibile.

Vestea bună cu care s-a încheiat convenţia este că e foarte greu să intri în sistemul de vot pentru a fura voturi, pentru a le muta de la un candidat la altul sau pur și simplu pentru a face ca la un candidat al cincilea vot pur și simplu să dispară, de exemplu. Vestea proastă, în schimb, este că vestea bună s-ar putea să conteze prea puţin atunci când un hacker reușește să pună la îndoială validitatea alegerilor, chiar și prin lucruri mai mici, precum au făcut copiii la Def Con. Nu ar fi mult să presupunem că americanii au emoţii pentru alegerile din noiembrie.