Răspunsurile credincioșilor catolici la scandalul abuzurilor sexuale din SUA

181

Biserica Catolică este iarăși puternic zguduită de un scandal sexual, care vine imediat după cel din Chile. După ce un mare juriu american a stabilit că 300 de preoţi au molestat 1.000 de copii în diecezele din statul american Pennsylvania, catolicii se întreabă care ar fi cea mai bună atitudine pe care ar trebui să o adopte. Sugestiile care au apărut în presă sunt multe.

Poziţia oficială a Bisericii, exprimată printr-o scrisoare deschisă semnată și citită de papa Francisc, este una de condamnare a atrocităţilor și de asumare a faptului că acei copii nevinovaţi au fost lăsaţi pradă unor clerici împotriva cărora existau plângeri la superiori. „Cu rușine și cu părere de rău, admitem ca și comunitate ecleziastică faptul că nu am fost acolo unde a fost nevoie de noi, că nu am acţionat când trebuia, și realizăm magnitudinea și gravitatea pagubelor produse pentru atâtea vieţi omenești”, se precizează în scrisoare.

Deși papa a dat asigurări că Biserica va depune toate eforturile pentru a se asigura că astfel de abuzuri nu se vor mai întâmpla niciodată, scrisoarea a suscitat o nouă rundă de critici din partea supravieţuitorilor, dezamăgiţi și frustraţi de distanţa dintre cuvinte și acţiune, având în vedere că vorbim despre o istorie de pedofilie și mușamalizare veche de zeci de ani.

În acest context, sute de catolici au apelat la internet pentru a-și spune poziţia. Unii i-au acuzat pe cei care mai merg la biserică de complicitate cu liderii Bisericii Catolice și au cerut boicotarea bisericii la fel cum se procedează faţă de orice altă instituţie, comercială sau nu, care trebuie penalizată de public. Alţii au spus că acest scandal mai degrabă i-a determinat să rămână în biserică pentru a ajuta la reformarea ei dinăutru spre afară.

Dintr-o colecţie de comentarii editate de cei de la The New York Times, pare că majoritatea celor care scriu pe internet sunt susţinători ai bisericii, în special ai tradiţiilor catolice și ai învăţămintelor despre tratarea nevoiașilor, și ai papei Francisc, însă așteptările sunt înalte și există îndoieli că ele vor fi împlinite. Papa pare că încearcă sincer să miște lucrurile și să „facă curăţenie”, dar din motive prea departe de noi se mișcă prea lent și nesigur pentru placul celor mai mulţi catolici. Însă aceștia aleg să creadă în el în continuare, cel puţin pentru viitorul imediat.