Camera Reprezentanţilor interzice NSA să mai colecteze metadate

104

Programul de colectare a metadatelor telefonice condus de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA) polarizeză puternic opiniile în Senatul american, deși Camera Reprezentanţilor a votat miercuri o lege care interzice agenţiei să mai colecteze aceste date.

Patriot Act, legea-mamă sub care a acţionat NSA pentru a colecta în masă datele telefonice ale americanilor, a fost modificată pentru a limita acest tip de colectare. Schimbarea nu beneficiază însă de aceeaşi susţinere în Senat, unde un grup bipartid care sprijină proiectul se confruntă cu opoziţia liderului majorităţii, senatorul Mitch McConnell, şi a altor senatori puternici care nu vor schimbarea prevederilor, relatează Mediafax.

Patriot Act expiră la 1 iunie, prin urmare legislatorii vor fi nevoiţi să găsească o formulă care să satisfacă priorităţile ambelor tabere care iau în discuţie documentul. „Cred că am găsit un echilibru între a proteja atât securitatea, cât şi viaţa privată”, a declarat Adam B. Schiff, membru democrat al Camerei Reprezentanţilor. McConnell nu este însă de acord, reproșând că legea votată în Camera Reprezentanţilor „nu ne va menţine în siguranţă şi nici nu va proteja viaţa privată”.

O curte federală a declarat deja de săptămâna trecută ilegalitatea colectării în masă a datelor telefonice de către NSA.

Senatul și Camera Reprezentanţilor sunt camere complementare ale Congresului american, ca atare manevrând puteri complementare și similare. Senatul este camera care are ca prerogativă „să avizeze şi să aprobe” (advice and consent).