Vaticanul recunoaște Palestina. Israelul se declară dezamăgit

462

Vaticanul a anunţat miercuri că a definitivat negocierile cu oficialii palestinieni privind tratatul de recunoaștere a Palestinei ca stat. Gestul simbolic a fost condamnat de Israel, care a avertizat că acesta poate avea consecinţe nefaste pentru procesul de pace.

Tratatul semnat de comisia bilaterală de la Vatican „vizează aspecte esenţiale ale activităţilor Bisericii Catolice în Palestina”, se arată într-un comunicat oficial, întărit de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, care a declarat că „da, este vorba de o recunoaștere a existenţei statului palestinian”.

Ministerul israelian de externe a comunicat „dezamăgirea” cu privire la gestul Vaticanului, despre care a spus că este o „manevră” care „nu promovează pacea, îndepărtând conducerea Autorităţii Palestiniene de posibilitatea revenirii la negocieri directe şi bilaterale”. Potrivit ministerului, „Israelul va examina tratatul şi va lua măsurile necesare”.

Papa Francisc s-a referit la „statul Palestina” și în timpul vizitei de anul trecut la locurile sfinte ale creștinismului, dar la nivel oficial Vaticanul încă întreţine relaţii diplomatice cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a menţionat că sâmbătă (16 mai) Papa îl va primi în audienţă pe liderul palestinian Mahmoud Abbas, cu o zi înaintea canonizării primilor doi sfinţi de limbă arabă din Biserica Catolică.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.