Imaginea singurătăţii: Ultimul rinocer alb nordic din lume

1208

Sudan este ultimul mascul din subspecia rinocerilor albi nordici din lume. Deși nu o știe, faţa lui plină de riduri masive și ochii lăsaţi par să indice tristeţea unui animal care își petrece ultimele zile în compania a doi, trei gardieni, care îl apără de braconieri. La 42 de ani, toate eforturile depuse de autorităţi pentru stimularea reproducerii au eșuat. În afară de Sudan, mai există doar 4 rinoceri din această subspecie, toate femele.

Rinocerii albi din nordul Africii s-au împuţinat în urma pierderii habitatelor naturale din Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud, ţări care sunt lovite de zeci de ani de conflicte cronice și corupţie, ce au făcut imposibile eforturile de conservare. Ultimii rinoceri care au mai rămas din această subspecie sunt prea bătrâni pentru a se mai putea reproduce.

The Guardian scrie că cea mai bună șansă pentru a salva subspecia este fertilizarea in vitro și implantarea embrionului rezultat într-un rinocer alb sudic, o subspecie „rudă”, care nu este încă în pericol de extincţie. Inseminarea artificială a eșuat pentru rinocerii albi nordici, însă nimeni nu a testat varianta surogatului. Cel mai probabil, subspecia va dispărea, pentru că „știinţa încă nu a ajuns la acel punct”, spun experţii.

Gardienii care îl apără pe Sudan o fac cu drag și respect, iar imaginea lor împreună pare să indice sensibilitatea umană, însă spune de fapt povestea brutalităţii și cruzimii umane. Chiar și în această stare disperată pentru rinocerii albi nordici și chiar și la vârsta înaintată a lui Sudan, braconierii l-ar omorî cu prima ocazie.

Rinocerii albi nordici sunt cea mai rară subspecie a rinocerului african. Dintotdeauna au existat mult mai mulţi rinoceri negri sau albi sudici. Cerinţa de pe piaţa asiatică, unde în ţări ca Vietnam cornul de rinocer este folosit în medicina tradiţională pentru a vindeca orice, de la gripă la cancer, a dus la un boom al braconajului. Din 2007, când doar 13 rinoceri au fost omorâţi în Africa de Sud, numărul a crescut de sute de ori. Doar anul trecut, 1.215 rinoceri au fost măcelăriţi în Africa de Sud, în ciuda eforturilor tot mai avansate de a-i proteja.