Ce mai înseamnă să fii bogat în America

154

„Săracii americani bogaţi." Așa ar putea suna titlul unei cercetări recente, care descoperă ce mai consideră americanii bogaţi că înseamnă de fapt bogăţia. În niciun caz nu înseamnă să ai bunuri în valoare de 1 milion de dolari. Aceasta este o sumă modică în America zilelor noastre.

Compania UBS a interogat 4.450 de investitori americani, care după toate limitele bunului simţ și în circumstanţele financiare în care trăim cu toţii, par să o ducă foarte bine. Jumătate dintre ei aveau cel puţin 1 milion de dolari în bunuri ce pot fi investite, și toţi aveau cel puţin 250.000 de dolari blocaţi deja în investiţii. În comparaţie cu aproape jumătate dintre americani care nu au nici măcar un fond de urgenţă care să le ajungă pentru a se întreţine trei luni de zile, este destul de clar că investitorii care au luat parte la sondaj se descurcă foarte bine. Dar cred despre ei înșiși că sunt bogaţi? Cei mai mulţi nu cred asta.

Investitorii au declarat că bogăţia nu este reprezentată doar printr-o sumă de bani. Majoritatea crede că ajungi să fii bogat atunci când activităţile tale nu mai sunt în niciun fel constrânse de limitările financiare. Se pare că pentru ei, ideea de bogăţie pare să aibă mai mult de-a face cu lucrurile pe care vor să le facă, decât cu veniturile lunare, sau conturile din bancă. Doar 16% au declarat că bogăţia înseamnă să atingi o anumită sumă de bani, 10% asociază bogăţia cu gândul că nu mai trebuie să lucreze niciodată și 10% cu siguranţa că viitoare generaţie se va putea bucura de un stil de viaţă confortabil.

Dar totuși, rugaţi să pună un preţ pe bogăţie, majoritatea au spus de la 5 milioane de dolari în sus. Doar 28% dintre cei ale căror bunuri adună între unul și cinci milioane de dolari se consideră bogaţi. Cu alte cuvinte, 4 din 5 americani care au bunuri de cel puţin 5 milioane nu cred că sunt cu adevărat bogaţi. Siguranţa care vine odată cu banii cash are un rol important în activitatea investitorilor, motiv pentru care în ultimii trei ani s-a observat tendinţa lor de a păstra aproximativ 20% din venituri în bani lichizi. Se pare că această rezervă servește ca un fel de airbag, care oferă un sentiment de protecţie, și care îi face pe investitori să fie mai agresivi cu propriile investiţii.

Cu toate astea, un alt sondaj realizat de Spectrem Group, din Chicago a arătat că pentru americani indicativul unui cămin bogat este în primul rând contul bancar, doar 48% dintre respondenţi alegând „stilul de viaţă" ca indicator dacă cineva este bogat sau nu.

Aceste studii sunt printre multele care au de-a face cu fascinaţia oamenilor pentru bogăţie și cu definirea acestui termen, care se schimbă de-a lungul anilor și care poate să însemne lucruri total diferite depinzând de locul de muncă, stilul de viaţă și locul de rezidenţă al respondenţilor. Conform unui sondaj general, publicat pe Washington Post în 2008, oamenii tind să îi perceapă pe ceilalţi ca fiind bogaţi dacă câștigă de două ori mai mult ca ei. „Cei care au un venit de 100.000 de dolari cred că cei cu 200.000 de dolari sunt bogaţi, iar cei care au 5 milioane de dolari spun de cei care au 10 milioane de dolari că sunt bogaţi", citează Time. Percepţia se schimbă și în funcţie de vârstă. Printre investitorii de peste 60 de ani, doar 22% au considerat că este nevoie de mai mult de 1 milion de dolari pentru a fi bogat, comparativ cu 45% din cei sub 40 de ani care consideră aceasta o necesitate.

Până la urmă, aceste sondaje diferite arată că termenii „bogat" și „bogăţie" sunt relativi și depind de mai mulţi factori. Pe scurt, Roberton Williams, specialist pe probleme fiscale și de taxe, a declarat scurt pentru CNN Money că „bogăţia depinde de unde locuiești și cu cine te compari".