Un studiu anunţă decoperirea unei trăsături a psihopaţilor, care i-ar putea reabilita

673

Psihopaţii nu sunt lipsiţi de empatie, ci mai degrabă sunt capabili să își „închidă" regiunea cerebrală care i-ar putea ajuta să simtă ce simte celălalt, arată un studiu publicat de jurnalul Brain și citat de BBC.

Un experiment efectuat cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică funcţională a arătat că, atunci când criminalii psihopaţi urmăresc clipuri video în care o persoană rănește o alta, ei nu empatizează automat. În schimb, atunci când sunt invitaţi să își imagineze ce ar putea simţi victima abuzului, zona cerebrală responsabilă pentru durere se activa. Echipa de cercetători care a efectuat studiul a conchis că, în urma unui antrenament adecvat, psihopaţii ar putea fi ajutaţi să și activeze „butonul de empatie", ceea ce i-ar aduce un pas mai aproape de reabilitare.

Criminalii cu trăsături psihopate prezintă o capacitate redusă de a empatiza cu ceilalţi, inclusiv cu victimele lor. Ei sunt, totodată, mai predispuși să ucidă din nou, după ce sunt eliberaţi, decât alţi infractori închiși pentru omor, care nu suferă de psihopatie. Ca tulburare de personalitate, psihopatia înglobează șarmul superficial, minciuna patologică și capacitatea redusă de a simţi remușcări.

Christian Keysers, cercetător la Universitatea Groningen (Olanda) și coordonator al studiului a declarat că cercetarea sa vine contra „noţiunii predominante care spune că psihopaţii sunt indivizi incapabili să simtă emoţii ei înșiși, prin urmare, nu ar fi capabili să simtă nici emoţiile celorlalţi (…) Cercetarea noastră arată că nu e chiar așa simplu. Ei au empatie, dar au și un buton de 'pornit/oprit'. Setarea implicită pare să fie 'oprit'".

Essi Viding, de la University College din London nu pare să fie de acord. „E riscant să te uiţi la activarea creierului și să concluzionezi că asta înseamnă că empatizează. Sunt capabili să genereze un răspuns neural tipic, însă asta nu înseamnă că au și aceeași experientă empatică", a declarat Viding pentru BBC.