Cum se schimbă faţa religioasă a Americii

57

O dată la zece ani, Asociaţia Statisticienilor Afiliaţi Corpurilor Religioase Americane (ASARB) publică un recensământ al grupurilor religioase din Statele Unite. Cel mai recent raport, dat publicităţii în urmă cu două zile, arată schimbările dramatice pe care peisajul religios american le-a suferit la 10 ani de la atacurile teroriste de la WTC.

Principalii pioni ai acestei schimbări sunt musulmanii și mormonii, două dintre grupurile religioase cu cea mai rapidă creștere în Statele Unite.

Musulmanii și-au crescut statisticile de la 1,5 milioane de aderenţi la 2,6 milioane. Creșterea de 66% este semnificativă mai ales prin prisma faptului că a fost înregistrată în decada care a urmat atacurilor de la 11 septembrie 2001. Potrivit specialiștilor, această multiplicare numerică a musulmanilor a avut loc ca urmare a valului de imigranţi și de convertiri.

Cu o creștere de 45%, mormonii vin imediat din urmă, depășindu-i pe musulmani în numărul de adepţi câștigaţi până în 2010: de la 4,2 miliane la 6,1 milioane. De fapt, mormonii reprezintă grupul religios care a câștigat cei mai mulţi membri în perioada studiată, evidenţiază Daily Mail.

Bisericile catolice, în schimb, au înregistrat o scădere de 5% a numărului de membri, în timp ce principalele confesiuni creștine au pierdut circa 12,8% din numărul de membri.

Recensământul Congregaţiilor Religioase Americane a fost alcătuit pe baza informaţiilor raportate de liderii a 236 de religii, care s-au clasificat, în funcţie de numărul de aderenţi, astfel:

1. Catolici: 58.936.0062. Baptiști: 27.247.2303. Metodiști: 12.231.4514. Protestanţi non-denominaţionali: 12.241.3295. Luterani: 7.191.1946. Sfinţii Zilelor de pe Urmă (Mormoni): 6.356.1887. Penticostali: 5.776.2608. Prezbiterieni reformaţi: 5.038.4069. Musulmani: 2.600.08210. Evrei: 2.256.584

Ce se întâmplă cu mormonii?

În America există astăzi congregaţii mormone în 295 de comitate (counties) unde nu exista o comunitate mormonă. Mormonii sunt, în prezent, grupul de credincioși cu cea mai mare prezenţă în 115 comitate americane, cu 34 mai multe decât acum 10 ani, și este comunitatea religioasă cu cea mai rapidă creștere în 16 state. Recensământul ASARB a evidenţiat și o extindere a mormonilor, de la tradiţionalul „cordidor mormon din Vest”, la state precum Alaska, Florida, New Hapshire și Maine.

 

Cum se explică această creștere?

David Campbell de la Universitatea Notre Dame a declarat pentru Salt Lake Tribune că rata crescută a natalităţii, dar și cea a păstrării membrilor sunt doi dintre cei mai importanţi factori pentru creșterea numărului actual al mormonilor. Însă un plus de imagine l-a adus și intenţia mormonului Mitt Romney de a candida la prezidenţiale.

„Oamenii care sunt crescuţi în religia mormonă sunt mai predispuși să își păstreze această identitate atunci când ajung la vârsta adultă”, a declarat Campbell, la rândul său mormon.

„Sondajele și statisticile sunt câteodată de ajutor în înţelegeerea mai multor aspecte ale bisericii, însă, în final, noi facem apel la indivizi, nu la numere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Mormone, Scott Trotter.

Ce se întâmplă cu musulmanii?

De-a lungul ultimilor zece ani, musulmanii americani au adaugat un milion de noi aderenţi în registrele comunităţilor lor din 197 de comitate. Per ansamblu, grupurile religioase necreștine au înregistrat o creștere de 32% începând cu 2001.

„Moscheile s-au multiplicat cu aproape 50%”, a punctat Dale Jones, unul dintre autorii studiului, citat de Religion News Service. Musulmanii „au tot mai multe centre religioase și pur și simplu a te muta în suburbii te aduce mai aproape de locul în care o mulţime dintre oamenii tăi trăiesc”, a mai adăugat Jones.

 

Declin constant pentru alţii

„Catolicii au înregistrat cel mai puternic declin numeric”, a subliniat Jones, mai ales în Maine, unde s-a inflamat iniţial scandalul privind abuzurile sexuale comise de preoţi. În New England, numărul înmormântărilor catolice îl întrece pe cel al botezurilor.

Una dintre cele mai mari confesiuni din SUA, Biserica Metodistă Unită, a pierdut 4% din membri, ajungând la 9,9 milioane de aderenţi. Biserica Evanghelică Luterană a pierdut 18%, ajungând la 4,2 milioane de credincioși, iar Biserica Episcopală (ramura americană a anglicanilor) a scăzut cu 15%, la un număr de 1,95 de milioane de enoriași.

Studiul efectuat de ASARB a fost apreciat ca fiind „cea mai comprehensivă analiză la nivel local a aderenţilor religioși americani” de la începerea recensâmântului, în urmă cu 60 de ani, a subliniat Clifford Grammich, care a condus comitetul de supraveghere al acestui raport.