Israelul sperie SUA cu un spionaj alarmant

380

Greu de crezut că americanii ar putea acuza pe cineva că spionează în mod alarmant. Totuși, săptămâna aceasta au ieșit în presă acuzaţii ale unor oficiali americani la adresa spionajului israelian.

„Ce s-a întâmplat cu onoarea între hoţi?”, își începe ironic articolul Jeff Stein, jurnalist la publicaţia Newsweek care a făcut publice informaţiile. Remarca lui nu este singura acidă referitoare la nemulţumirile americanilor cu privire la spionajul israelian.

„Nici o altă ţară apropiată de Statele Unite nu trece atât de mult peste limite precum o fac israelienii”, a declarat un fost membru al Congresului, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Acesta ar fi participat la întâlniri clasificate ale celor mai importante agenţii de securitate din SUA și a relatat presei câteva dintre concluziile întâlnirilor.

În cadrul discuţiilor și rapoartelor, reprezentanţii agenţiilor americane s-ar fi plâns de modul în care Israelul spionează, în principal elemente stategice ale industriilor și ale tehnologiei din Statele Unite. Fostul congressman a catalogat rapoartele agenţiilor de securitate ca fiind „alarmante, chiar terifiante”.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Israeliene a negat afirmaţiile, la scurt timp însă după ce refuzase să comenteze acuzaţiile. Ministrul de Externe israelian, Avigdor Liberman, a declarat că acuzaţiile sunt false și maliţioase și că nu au ca scop decât stricarea relaţiilor SUA-Israel. „Nu este nimic adevărat în acest raport. Israelul are foarte mare grijă și nu participă în nimic similar măcar cu spionajul”.

Spionajul (nu mai) e ce a fost

Negaţiile oficialilor israelieni au fost puse la îndoială de americani, mai ales din cauza antecedentelor. Mai mulţi comentatori spun că nu s-a schimbat nimic de la sfârșitul anilor ’80, când cazul Pollard a devenit o pată neagră și bine cunoscută a activităţii israeliene în spionaj.

Mai mult, în 2001, postul de știri Fox News prezenta o serie de patru reportaje prin care se demonstra legătura unor israelieni, membri ai unor delegaţii venite în SUA sau imigranţi ilegali, cu spionajul în SUA. Activităţile, cercetate de agenţiile americane de spionaj, ar fi avut loc intensiv începând cu jumătatea anilor ’90.

Indiferent dacă acuzaţiile sunt adevărate sau nu, întreaga situaţie este ironică. Nici spionajul nu mai trece nespionat de americani. Deși e o practică obișnuită ca ţările să aibă servicii de contraspionaj, e interesant că americanii pot face comparaţii între măsura în care diferiţi aliaţi îi spionează.

Există o limită în spionaj?

Părerea americanilor este aceea că „prietenii” lor israelieni au depășit limita. Care ar fi aceasta, e greu de spus. Oricum nu există legi internaţionale cu privire la spionaj. Până la urmă, chiar dacă există anumite legi la nivelul fiecărei ţări, spionajul asta înseamnă, furt de date și încălcarea legilor. Nu există spionaj cinstit. Tot americanii au făcut clar lucrul ăsta.

De aceea, reacţiile agenţiilor de securitate nu pot să însemne decât că cineva le-a depășit la propriul joc, crede Stein. În cuvintele fostului congressman, israelienii „ sunt incredibil de agresivi. Sunt agresivi în toate aspectele relaţiei cu SUA. De ce ne-am aștepta ca să fie diferită situaţia în ceea ce privește  inteligenţa informaţională?”. Paul Pillar, fost ofiţer CIA, crede că aceștia „au găsit doar metode inventive de a primi ceea ce vor”. Și, în general, nu au vrut decât informaţii care le garantau bani și putere. La fel au făcut și americanii. Dar asta nu-i împiedică acum să se considere victime.