La revedere, America tradiţională!

224

Despre Organizaţia Cercetașilor Americani am auzit cel puţin din filme, dacă nu și din presă, în ultima vreme. Atât pentru americani, dar mai ales pentru străini, micii cercetași sunt un simbol al Americii tradiţionale, al Americii de acum 100 de ani, adânc ancorată în valori atemporale, centrate în jurul familiei, patriotismului și moralităţii. Odată cu votul de primire a cercetașilor homosexuali în organizaţie, aceasta riscă să își piardă valabilitatea. Se preconizează că acest vot va distruge cea mai mare organizaţie pentru tineri din SUA, un simbol al Americii care nu mai poate fi ea însăși recuperată.

 De ani de zile, Organizaţia a ţinut piept valului de proteste și insistenţe din partea apărătorilor drepturilor homosexualilor. Între timp, politicieni americani de top, în frunte cu președintele american, s-au declarat în favoarea acestei minorităţi sexuale, iar opiniei publice americane nu i-a luat mai mult de un an electoral să își schimbe poziţia, spre acceptare aproape fără rezerve a homosexualilor în societate. Un impuls serios a venit și din partea Bisericii Mormone, cel mai mare sponsor la nivelul întregii ţări, care a cerut ca legea să fie anulată. De asemenea, al doilea cel mai mare sponsor al Organizaţiei, Biserica Metodistă Unită, a cerut același lucru, conform Reuters. În aceste circumstanţe, Organizaţia Cercetașilor a declarat nulă legea veche de peste 100 de ani, care interzicea înrolarea homosexualilor. Mai stă în picioare doar interdicţia ca liderii copiilor să fie homosexuali.

Care e problema?

Scopul pe care fondatorii Organizaţiei l-au gândit în 1910 a fost să îi înveţe pe băieţi ce înseamnă patriotismul, curajul și valorile importante în viaţă. În 1937, misiunea cercetașilor era descrisă astfel: „fiecare generaţie atunci când se maturizează nu are nicio altă datorie mai importantă decât să înveţe (n.r. viitoarele generaţii) idealurile înalte și comportamentul corespunzător". Acest comportament corespunzător se regăsește și astăzi în jurământul pe care fiecare cercetaș trebuie să îl depună: „Jur pe onoarea mea să îmi fac datoria faţă de Dumnezeu și faţă de ţară, să mă supun legii cercetașilor, să ajut alţi oameni în orice ocazie, și să mă menţin puternic fizic și mental și drept din punct de vedere moral."

„Datoria faţă de Dumnezeu" și acest „drept, din punct de vedere moral" constituie punctul nevralgic al acestei probleme. Pentru mii de părinţi care și-au înrolat copiii în această organizaţie, homosexualitatea și ceea ce se cere în jurământul cercetașilor sunt două lucruri care sunt incompatibile prin natura lor.

„Tocmai mi-am dat demisia", a declarat Chris Collier, 41 de ani, lider de trupe în Alabama și Florida. „Bunicul meu a câștigat premiul Eagle Scout în 1938. Eu l-am câștigat pe al meu în 1990. Speram ca și fiul meu să câștige unul când va fi mare. E foarte trist. Nu mai fac parte din această organizaţie. Mă voi orienta în altă direcţie," a declarat el pentru Reuters.

Ce se va alege de Organizaţie?

Aproximativ 70% din unităţile cercetașilor provin din organizaţii religioase. Doar 22% provin din organizaţii civice și 7% din grupuri educaţionale. Organizaţia a luat această decizie, deși un sondaj printre 200.000 de părinţi, lideri de unităţi şi cercetași a arătat un sprijin de 2 la 1 pentru menţinerea legii. Admiţând rupturile care se vor produce în Organizaţie, oficialii de top sunt convinși că și cei care acum sunt nefericiţi cu decizia luată, până la urmă se vor întoarce în Organizaţie.

S-ar putea ca această să fie doar o iluzie. Un sondaj recent i-a întrebat pe membri ce ar face dacă homosexualii ar fi primiţi în organizaţie. Rezultatele arată că în timp ce între 100.000 și 350.000 de oameni ar părăsi Organizaţia, vor veni doar până în 20.000 de membri noi, din comunitatea gay, scrie Washington Post. Deja există iniţiative printre multele biserici americane care sprijineau cercetaşii să formeze organizaţii alternative, în care valorile să rămână cele care au fost dinainte de această schimbare, făcută la presiunea societăţii.