Obama apără folosirea dronelor, noile avioane-ucigaș fără pilot

97

Într-un discurs major susţinut astăzi pe tema noii politici anti-teroriste, președintele american Barack Obama a apărat folosirea dronelor ca fiind „un război drept" de apărare în faţa militanţilor extremiști, în ciuda victimelor colaterale.

„Suntem într-un război cu o organizaţie care acum ar ucide cât mai mulţi americani, dacă nu o oprim noi întâi", a spus președintele în cadrul discursului susţinut la Universitatea Naţională de Apărare din Washington. „Deci, este un război drept, un război proporţional, de autoapărare", a adăugat el, pledând în favoarea continuării și extinderii folosirii dronelor, care au ucis până în prezent mii de suspecţi de terorism și civili, în locuri precum Afghanistan, Pakistan, Yemen sau Somalia, precizează Associated Press.

Pentru că dronele prezintă numeroase avantaje faţă de aeronavele cu pilot, ele au devenit o armă esenţială în arsenalul armatei americane, explică Descoperă.ro. În 2001, când SUA a declarat starea de război în urma atacului terorist din 11 septembrie, armata americană deţinea 50 de drone. Astăzi, numărul acestora se ridică la 7.500, iar oficialii americani intenţionează să extindă reţeaua globală de drone, urmând să finanţeze acest proiect, în dauna programelor convenţionale.

În ultimul deceniu, dronele au devenit un instrument cheie al forţelor armate americane şi al CIA. Rolul lor e dovedit de faptul că în 2009, primul an din mandatul de preşedinte al lui Barack Obama, acesta a ordonat mai multe atacuri cu drone decât predecesorul său George W. Bush în toţi cei 8 ani de mandat. În prezent, zeci de drone Predator sunt în aer în orice moment, survolând zonele fierbinţi ale globului (precum Afganistan, Pakistan sau Yemen).

Ca urmare a dezvoltării sistemului GPS (Global Positioning System), ce permite navigarea cu acurateţe oriunde pe glob, dronele pot fi folosite pe toată planeta, fiind controlate de piloţi aflaţi în bazele militare de pe teritoriul SUA.

Dronele americane au ucis mii de civiliObama a declarat că SUA se află la o răscruce în eforturile de combatere a acţiunilor militanţilor extremiști, afirmând că administraţia sa ar fi dispusă să accepte o supraveghere mai strictă a raidurilor cu drone în afara zonelor de luptă, precum Afganistanul, conform BBC.

Grupurile pentru drepturile omului pun însă sub semnul întrebării relevanţa acestor măsuri de supraveghere, condamnând în schimb folosirea dronelor pentru efectuarea de raiduri, întrucât se soldează de multe ori cu victime în rândul civililor.

Obama a recunoscut în cadrul discursului că astfel de incidente au avut, într-adevăr, loc: „Este un fapt dur, dar atacurile americanilor s-au soldat cu victime în rândul civililor. E un risc ce există în orice tip de război. Iar pentru familiile acelor civili, niciun cuvânt sau acoperire legală nu poate justifica pierderea lor. Pe mine și pe cei din lanţul meu de comandă acele morţi ne vor hăitui de-a lungul întregii vieţi. Tot așa cum suntem hăituiţi de civilii care au murit în luptele convenţionale din Afghanistan sau Irak".

Miercuri, SUA au dezvăluit de asemenea că patru americani au fost uciși în raiduri cu drone în Yemen și Pakistan, recunoscând pentru prima dată moartea unor cetăţeni americani în astfel de raiduri. Făcând referire la aceste incidente, Obama a explicat că și în cazul războiului convenţional există victime neintenţionate în rândul civililor și că singurul lucru care se poate face este așezarea unui standard de securitate cât mai înalt posibil, pentru a evita astfel de incidente în rândul civililor. În acest context, Obama a enumerat și criteriile pentru ordonarea unui atac cu drone:

„America nu atacă pentru a pedepsi indivizi! Noi acţionăm împotriva teroriștilor care constituie o ameninţare continuă și iminentă împotriva poporului american şi când nu există alte guverne capabile să trateze respectiva ameninţare. Iar înainte de orice atac, trebuie să existe o cvasi-certitudine că niciun civil nu va fi ucis sau rănit. Acesta e cel mai înalt standard pe care îl putem așeza".

Pe de altă parte, activiștii americani pentru drepturile omului nu se declară mulţumiţi cu aceste asigurări. Doar în Pakistan, cel puţin 3.336 de persoane au fost ucise de avioanele fără pilot din 2003 încoace, conform unei baze de date a Fundaţiei Noua Americă. „Cât de precis e, cu adevărat, sistemul nostru de ţintire, astfel încât incidentele colaterale să fie diminuate?", întreabă Elizabeth Goitein, avocat și co-director al Programului pentru Libertatea Justiţiei și Securitate Naţională din cadrul Centrului Brennan, de la Universitatea New York, vorbind despre moartea neintenţionată a americanilor, anunţată miercuri. Făcând referire la discursul de azi al președintelui, Goitein l-a catalogat drept „retorică", „vorbe goale".

Dronele nu sunt soluţia ultimă împotriva terorismuluiÎn același timp, Obama s-a declarat conștient de faptul că folosirea dronelor nu reprezintă nici pe departe soluţia ultimă împotriva terorismului, și că un astfel de război perpetuu ar fi pierdut din start în absenţa unei strategii pentru înţelegerea cauzelor profunde ale extremismului.

„Noi nu putem folosi forţa ori de câte ori apare o ideologie radicală. În absenţa unei strategii de reducere a extremismului la sursă, un razboi perpetuu – folosind drone, comandouri sau dispozitive militare – se va pierde din start".

Obama a mai spus că SUA ar trebui să caute să rezolve „revendicările profunde și conflictele care hrănesc extremismul" prin intermediul ajutorului extern și a diplomaţiei, adăugând că în iniţierea oricărui atac contra terorismului trebuie manifestată precauţie maximă, pentru a nu genera războaie nenecesare. „În anii ce vor urma, nu orice adunătură de golani care se auto-identifică drept al-Qaida va reprezenta o ameninţare credibilă împotriva SUA", a afirmat Obama. „Dacă nu ne disciplinăm gândirea și acţiunile, ne vom trezi târâţi în multe războaie pe care nu ar trebui să le purtăm", a conchis el.