Căutându-L pe Dumnezeu, în Biroul Oval

94

„Eu unul, am văzut cu siguranţă cum credinţa președintelui se dezvoltă, în timpul pe care îl petrece la birou", a spus Joshua DuBois, fost consilier pe probleme spirituale al președintelui american Barack Obama. În condiţiile în care mulţi consideră că președintele nici măcar nu este creștin, iar criticii săi continuă să fie suspicioşi cu privire la convingerile sale religioase, o astfel de declaraţie poate fi surprinzătoare. Mai surprinzător pentru alţii este că acest aspect al vieţii unui lider politic chiar contează.

Deși familia prezidenţială este prezentă destul de rar la biserică, iar președintele nu discută în public aproape niciodată despre creștinismul său, vechii lui consilieri afirmă că președintele manifestă o spiritualitate proprie, notează Huffington Post.

Unul dintre acești consilieri este Joshua Dubois, care timp de cinci ani i-a trimis zilnic președintelui scurte reflecţii creștine. „Am scris aceste devoţionale pentru președinte ca să îl ajut să gândească cum să găsească pace în vremuri dificile, să fie mai aproape de Dumnezeu și să trăiască o viaţă cu scop și bucurie chiar și atunci când se confruntă cu o mulţime de presiuni", a afirmat DuBois, citat de Time.

Afirmaţiile lui DuBois insistă pe faptul că Obama este interesat în mod special de realizarea unor conexiuni între teme biblice și experienţele de viaţă ale unor personalităţi istorice, precum Abraham Lincoln și Martin Luther King Jr. Poate că nu întâmplător, Barack Obama a depus jurământul de credinţă, folosind nu doar Biblia familiei Robinson (familia soţiei sale, Michelle), ci şi Bibliile lui Abraham Lincoln şi Martin Luther King Jr.

O declaraţie ce îi aparţine președintelui vine să îi confirme căutarea după siguranţa spirituală prin citirea cu seriozitate a Bibliei: „Uneori caut în Scriptură stabilirea modului optim de a-mi echilibra viaţa atât ca președinte, dar și ca un soţ și tată", a spus Obama cu ocazia Micului Dejun cu Rugăciune din luna februarie.

Președintele mai mărturisea și că are obiceiul să se roage înainte să ia decizii politice. „Acest birou tinde să facă o persoană să se roage mai mult", a declarat Obama anul trecut, într-un interviu acordat revistei Age Cathedral. „Și, după cum Președintele Lincoln a spus odată, 'am fost condus în genunchi de multe ori de convingerea copleșitoare că nu aveam un alt loc unde să mă duc'."

Astfel de declaraţii și altele l-au determinat pe John Fea, autorul a numeroase lucrări şi eseuri pe teme religioase, să declare într-un articol publicat pe patheos că Barack Obama este „cel mai explicit preşedinte creştin american din istorie". 

Totuși, opiniile nu sunt unanime în această privinţă, contestatarii orientării religioase a președintelui nefiind deloc puţini. Poziţia preşedintelui vizavi de avort, contracepţie sau homosexualitate au fost doar câteva dintre punctele nevralgice pe care le-au accentuat cei care i-au criticat credinţa declarată. De exemplu, Jeffrey Kuhner, editorialist la Washington Times, a scris că prin măsurile luate „împotriva vieţii", Obama a declarat un război moştenirii creştine americane şi că, în realitate, „preşedintele se închină unei religii neo-păgâne şi nu este un creştin adevărat".

Jurnaliștii nu se limitează doar la analiza vieţii religioase a actualului președinte, în condiţiile în care marea majoritate a celor 43 de președinţi americani s-au declarat creștini. Numai trei președinţi, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Andrew Johnson, au fost neafiliaţi unei tradiţii religioase, conform unei statistici Pew Research. În schimb, conform lui Ross Douthat, autorul unui editorial în cotidianul New York Times, înainte de 1960 (anul în care catolicul John F. Kennedy a fost ales preşedinte), toţi foştii preşedinţi americani au fost protestanţi. După acest moment însă, America a intrat într-un declin spiritual. Exemplele oferite de către Clinton, George Bush Jr., Barack Obama sau contracandidatul său mormon, Mitt Romney, constituie, în opinia lui Douthat, dovezi că „suntem un popor de eretici, care se asociază creştinismului, dar care corectează doctrinele pentru a li se potrivi, în timp ce nu putem cădea de acord asupra definiţiei credinţei creştine", a conchis jurnalistul.

Analiștii vieţii religioase americane recunosc că au existat și președinţi a căror viaţă religioasă a fost exemplară. O statistică a afilierii religioase a președinţilor indică faptul că Bill Clinton a fost baptist, iar George Bush metodist, însă și în dreptul lor au existat aprecieri negative. Deși și-au manifestat mai deschis opţiunile și afilierea religioasă comparativ cu Obama, totuși, conform revistei Slate, cel care a fost desemnat cel mai credincios președinte american nu a fost niciunul dintre cei trei, ci Jimmy Carter. În timpul mandatului său, Jimmy Carter a participat la serviciile divine săptămânale ale bisericii ori de câte ori putea, chiar și atunci când se afla în deplasare. Când era acasă, a continuat să fie instructor la Școala Duminicală. Președintele se ruga în fiecare zi și citea Biblia. Chiar dacă Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au fost președinţii care au folosit cea mai multă retorică religioasă în discursurile lor, acest lucru s-a datorat, în parte, precedentului creat de Carter, susţin jurnaliștii.