Adolescenţii și sextingul

958

Un studiu britanic atrage atenţia asupra unui fenomen periculos și frecvent întâlnit în rândul adolescenţilor: sextingul. Circa 60% dintre tinerii intervievaţi au mărturisit că li s-au cerut fotografii sau materiale video cu caracter sexual, iar un sfert dintre aceștia au trimis astfel de imagini folosind un telefon mobil, arată BBC.

Un studiu britanic atrage atenţia asupra unui fenomen periculos și întâlnit frecvent în rândul adolescenţilor: sextingul. Circa 60% dintre tinerii intervievaţi au trimis prietenilor (virtuali sau nu) fotografii sau materiale video cu caracter sexual, iar un sfert dintre aceștia au trimis astfel de imagini folosind un telefon mobil, arată BBC.

Aproximativ 58% dintre cei 450 de adolescenţi participanţi la studiu spun că materialul cu caracter explicit a fost trimis persoanei cu care aveau o relaţie, însă o treime dintre aceștia au declarat că materialul a fost trimis unui străin cunoscut numai în mediul online. Totodată, peste jumătate dintre adolescenţi (53%) au susţinut că au primit la rândul lor imagini sau videoclipuri explicite, iar o treime dintre aceștia au declarat că materialul a provenit de la o persoană pe care nu o cunosc personal.

„Aceste rezultate arată că sextingul este o caracteristică în ascensiune a relaţiilor adolescentine. Aproape că devine un etalon ca o persoană tânără, care se află într-o relaţie, să împărtășească o imagine cu caracter explicit cu cealaltă persoană”, a declarat Peter Wanless, directorul organizaţiei NSPCC/ChildLine, care a efectuat cercetarea, în cadrul emisiunii BBC Newsnight.

Cum poate afecta sextingul viaţa adolescenţilor?

Jurnalista Nancy Jo Sales de la Vanity Fair a discutat cu câţiva adolescenţi despre acest fenomen și a descoperit câteva aspecte îngrijorătoare ale practicii. Melissa, o tânără din Los Angeles, a relatat incidentul tulburător pe care l-a trăit o prietenă de-a ei și ale cărui consecinţe o urmăresc și acum. Fata aceea conversa online cu un băiat „cu care se cam întâlnea”. El i-a sugerat să facă schimb de fotografii cu ei, dezbrăcaţi și chiar i-a trimis primul o poză. Fata, în schimb, nu a avut încredere să facă același lucru atunci, însă, într-o conversaţie pe Skype s-a dezbrăcat în faţa webcamului. Fără ca ea să știe, el a capturat imagini (screenshots) din timpul conversaţiei și le-a trimis apoi altor persoane. Toată situaţia s-a întors împotriva fetei care a ajuns să fie numită în fel și chip din cauza acelui episod. „Prietenul” ei încă păstrează fotografiile acelea.

Persoanele care practică sextingul se expun unor riscuri extrem de mari. Psychology Today subliniază pericolul răspândirii fotografiei compromiţătoare în rândul prietenilor, familiei, cunoscuţilor sau chiar străinilor. Consecinţele acestei acţiuni pot crea astfel traume psihologice, probleme de ordin legal, social sau cultural. Totodată, astfel de imagini, videoclipuri sau mesaje text pot fi folosite ca instrument de șantaj.

Mai mult, aceste materiale cu caracter sexual explicit pot ajunge să fie publicate pe site-uri frecventate de pedofili. În numai 40 de ore, un analist al organizaţiei Internet Watch Foundation a arătat că mai mult de 12.000 de fotografii tip selfies (atunci când utilizatorul își face singur fotografia) au fost găsite pe 70 de site-uri de pedofilie, arată Daily Mail. Susie Hargreaves, directorul executiv al organizaţiei a declarat că „acestea sunt imagini făcute de un adolescent sieși, ori pe care un alt adolescent le-a făcut publice, care cel mai probabil au fost răspândite în școală, iar undeva în timpul procesului a fost furate, încărcate și asta a fost”, citează sursa.

Experţii atrag atenţia asupra impactului tehnologiei asupra răspândirii fenomenului. Numai în 2012, peste jumătate dintre tinerii de 12-15 ani aveau un telefon mobil, potrivit raportului Centrului de Protecţie și Luptă Antiexploatare a Copilului, din cadrul Agenţiei britanice Naţionale pentru Infracţiuni, notează BBC. Se preconizează însă că numărul lor va crește semnificativ până la sfârșitul anului. Mai mult, faptul că tot mai mulţi adolescenţi deţin un smartphone a contribuit la înrăutăţirea situaţiei.

În acest sens, devine esenţială educarea adolescenţilor cu privire la protejarea intimităţii, a vieţii private, mai ales pe reţelele sociale și în utilizarea dispozitivelor tehnologice. Totodată, Sue Berkowitz, comisar adjunct pentru drepturile copiilor din Anglia, este de părere că în școli ar trebui derulate programe speciale care să îi educe pe copii în domeniul relaţiilor și sexului, subliniind că „sextingul nu este o chestiune care ţine de IT, ci de relaţii”, citează BBC.