Cea mai dificilă meserie pentru Obama – a fi tătic

69

Ce este mai greu, să fii profesor, avocat, senator sau președinte? Barack Obama recunoaște că cea mai dificilă meserie dintre cele pe care le-a practicat nu e niciuna dintre acestea. Cele mai provocatoare clipe dar și recompensele cele mai mari l-au găsit în postura de părinte.

    Profesor, avocat, senator sau președinte? Barack Obama recunoaște că cea mai dificilă meserie dintre cele pe care le-a practicat nu e niciuna dintre acestea. 

    „În decursul vieţii, am fost avocat, profesor, senator şi acum preşedinte al Statelor Unite. Pot să spun fără ezitare că meseria cea mai dificilă, cea mai plină de recompense pe care am avut-o în cursul vieţii mele pe acest pământ este cea de a fi tată", a afirmat Barack Obama, cu ocazia Zilei Tatălui din America. Obama a mai spus că în tinereţe a jurat să facă totul pentru a da fiicelor lui ceea ce el nu a avut niciodată – un tată, cunoscut fiind că președintele a fost crescut doar de mama și de bunicii săi. În același timp a recunoscut și că sarcinile de birou l-au împiedicat uneori să fie atât de prezent cât ar fi dorit în viaţa familiei și mai ales a fetelor lui.

    Ziua Tatălui este serbată în diferite perioade ale anului în lumea întreagă. Totuși a treia duminică din luna iunie este recunoscută și marcată ca atare în cele mai multe ţări pe mapamond. SUA nu face excepţie, în America această zi fiind serbată de exact 100 de ani.

    În România nu a existat până anul acesta o astfel de zi, în timp ce Ziua mamei era asociată cu Ziua Femeii. În Uniunea Europeană, România a fost până de curând singura ţară care nu avea prevăzută în calendar o zi specială pentru părinţi. Printr-o lege recentă, a doua duminică a lunii mai va fi, din 2010, Ziua Tatălui și în ţara noastră, în timp ce prima duminică este Ziua Mamei. Anul acesta a fost serbată în premieră, ca urmare a iniţiativei alianţei TATA (Alianţa Antidscriminare a Tuturor Tăticilor).

    „Într-o societate în care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru Ziua Tatălui şi pentru Ziua Mamei este binevenită pentru a întări principiul egalităţii de tratament şi pentru a da posibilitatea copiilor să le petreacă împreună cu fiecare părinte", susţine iniţiatorul acestei legi, Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor – TATA.

    Discriminarea tăticilor în România s-a observat pe multiple planuri: în cazurile de divorţ în proporţie de 95% tăticii pierd custodia minorilor; în spitale tăticii nu au dreptul să se interneze alături de copiii lor, singurele rude acceptate fiind cele de sex feminin. Istoric vorbind, în societate, tatăl a muncit iar mama a crescut copilul, și până de curând în reclame, în reviste, în cărţi mămicile erau în prim plan iar tăticii în plan secund sau absenţi.

    În ultimii ani însă a fost manifestată o tendinţă pozitivă în a recunoaște și a lărgi drepturile tăticilor. Organizaţii noi, proiecte și evenimente organizate, campanii susţinute, legislaţie adecvată. În plus, revistele și site-urile de mămici și copii au secţiuni bine definite adresate tăticilor care cuprind: manualul tăticului începător, mituri despre tătici, sfaturi, teste, ghiduri.