De ce sărbătorește Obama Paștele evreiesc la Casa Albă

484

Președintele SUA, Barack Obama, și soţia sa, Michelle, au sărbătorit în urmă cu câteva zile cina de Seder din ajunul Paștelui evreiesc. Evenimentul a avut loc la Casa Albă, în prezenţa familiei, personalului și prietenilor.

Deși nu este evreu, Barack Obama a făcut din sărbătorirea cinei de Seder la Casa Albă o tradiţie personală. Primul Seder s-a ţinut în reședinţa prezidenţială în timpul campaniei electorale din 2008, și a continuat până anul acesta, relatează un purtător de cuvânt, citat de The Jerusalem Post.

Seder-ul este o importantă festivitate mozaică, celebrată în cinstea eliberării evreilor din robia egipteană, fiind masa ritualică care se ţine, de obicei, în familie. Nu este doar o cină festivă, ci o formă de reamintire a drumului prin deşert. De aceea, membrii familiei și musafirii la Seder obișnuiesc să citească pe rând din Hagada (relatarea exodului).

Înainte de Seder, Obama și prima doamnă au transmis „cele mai calde urări tuturor celor sărbătoresc Paștele aici, în America, în Statul Israel, și în întreaga lume." Președintele Obama a subliniat și că „Paștele este o sărbătoare a libertăţii la care au visat strămoșii noștri, cea pentru care au luptat și, în cele din urmă, au câștigat."

În urma primei sale vizite în Israel în calitate de președinte, Obama a reamintit lumii că „responsabilitatea nu se încheie atunci când ajungem în ţara făgăduită, ci atunci doar începe."

Președintele american a declarat că, în timpul călătoriei sale, a avut ocazia de a vorbi cu tinerii israelieni care au văzut „cum visul de adevărată libertate și-a găsit expresia deplină în acele cuvinte de speranţă din Hatikva."

Conform site-ului prezidenţial, în discursul ţinut în faţa unui public format din tineri de la Jerusalem International Convention Center, președintele a vorbit pe larg despre ceea ce înseamnă pentru el eliberarea sclavilor din Egipt. „Este istoria a secole de sclavie, și ani de pribegie în deșert, o istorie a perseverenţei în mijlocul persecuţiei, și a credinţei în Dumnezeu și Tora. E o istorie a găsirii libertăţii în propria voastră ţară", a spus Obama. „O istorie care e inspirat comunităţi din întreaga lume, inclusiv pe mine și confraţii mei americani."

Președintele a mai spus tinerilor că Paștele are o rezonanţă specială pentru el, ca afro-american, ai cărui ani de copilărie nu au fost înrădăcinaţi în nici un loc. „Pentru un afro-american, povestea Exodului este, probabil, istoria centrală, imaginea cea mai puternică despre scăparea de sub controlul constrângerilor pentru a ajunge la libertate și demnitate umană", a spus Obama. „Pentru mine, personal, crescut în îndepărtate părţi ale lumii și fără rădăcini ferme, povestea mi-a vorbit despre dorinţa fiecărei fiinţe umane de a avea o casă."

Acestor motivaţii puternice de celebrare a Seder-ului se mai adaugă încă un element-cheie, care ţine de educaţia fiicelor sale. „Am făcut acest lucru pentru că am vrut ca fetele mele să experimenteze Haggadah, și istoria centrală a Paștelui, care face ca acest moment al anului să fie atât de puternic", a conchis președintele, citat de The Washington Post.

Ca laureat al Premiului Nobel și supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a menţionat într-un interviu că nu este nici o surpriză în celebrarea acestui eveniment de către familia prezidenţială. „E o istorie bună. Ea începe în sclavie și se termină în libertate ", a declarat Wiesel, referindu-se la istoria eliberării lui Israel din Egiptul antic. „Aceasta este o șansă pentru orice familie de a se aduna și a reflecta la ceea ce s-a întâmplat o dată, în trecut."

Ceremonia de la Casa Albă are o notă distinctă, impusă de un „ritual" specific: participanţii mănâncă în vase de porţelan Truman, gestul reprezentând un omagiu adus lui Harry Truman, primul președinte american care a recunoscut statul Israel, iar la finalul relatării istoriei Exodului se citește Proclamaţia de Independenţă.