Gafele vicepreşedintelui Biden îl fac pe Obama să piardă din nou teren

26

Barack Obama a pierdut pentru a doua oară avantajul pe care îl avea în faţa contracandidatului Mitt Romney, după dezbaterea televizată dintre actualul vicepreşedinte Joe Biden şi vicepreşedintele pe care îl va propune Romney, dacă va deveni preşedinte.

Un sondaj realizat de CNN în rândul persoanelor care au urmărit dezbaterea de joi seara dintre republicanul Paul Ryan şi vicepreşedintele democrat Joe Biden, arată că 48% dintre respondenţi îl consideră câştigător pe Ryan şi 44% pe Biden.

Democraţii îşi puseseră toate speranţele în Joe Biden, vicepreşedinte al administraţiei Obama, pentru a căpăta un avantaj după dezbaterea ratată de Barack Obama în faţa rivalului său republican Mitt Romney. Din păcate pentru democraţi, Biden a ratat exploatarea oportunităţilor pe care le-a pierdut preşedintele pentru a-l ataca pe Mitt Romney, în faţa tânărului său adversar, Paul Ryan, în vârstă de 42 de ani.

Joe Biden este un apropiat al claselor de mijloc şi al muncitorilor, apărător al programelor sociale şi al drepturilor homosexualilor, ceea ce îl face un atu major pentru tabăra democrată. Din păcate, Biden are o predilecţie de a gafa şi de a face declaraţii impulsive pe care aliaţii săi se străduiesc ulterior să le atenueze.

Paul Ryan, care a condus dezbaterea de aseară, este un catolic cu 27 de ani mai tânăr decât Biden, un promotor al conservatorismului fiscal precum şi un susţinător înfocat al reducerii cheltuielilor publice şi al unei scăderi a impozitelor pentru cei bogaţi. De asemenea, el s-a exprimat împotriva asigurărilor medicale impuse de Obama şi împotriva avortului, inclusiv în caz de viol.

După această dezbatere între candidaţii la vicepreşedinţie, două alte dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute, la 16 şi 22 octombrie.