Creşte numărul tinerilor care suferă atacuri cerebrale

142

Din ce în ce mai multe persoane cu vârste sub 55 de ani suferă atacuri cerebrale, anunţă un nou studiu publicat în revista de specialitate Neurology.

Studiul a analizat incidenţa atacului cerebral printre persoanele cu vârste între 20 şi 54 de ani , dintr-o regiune a Statelor Unite. Studiul s-a desfăşurat în 1993, 1994, 1999 şi 2005.

Rezultatele arată că din 1993-1994, până în 2005, majoritatea participanţilor la studiu care au suferit un atac cerebral aveau între 60 şi 71 de ani. Procentajul tuturor persoanelor de sub 55 de ani, care au suferit atac de cord a crescut de la 13 procente în 1993, la 18,6% în 2005.

Incidenţa obezităţii la persoanele tinere ar putea fi unul dintre factorii care determină această schimbare, a declarat autorul principal al studiului, dr. Brett Kisela, de la Universitatea de Medicină din Cincinnati. Pentru el rezultatele sunt extrem de îngijorătoare, din cauză că un asemenea episod poate să afecteze definitiv calitatea vieţii bolnavilor.

Alte statistici arată că în ultimii ani incidenţa factorilor care pot cauza un atac cerebral a crescut şi ea. Din ce în ce mai mulţi oameni suferă de hipertensiune, diabet, obezitate şi colesterol ridicat. Aceşti factori contribuie la declanşare bolilor de inimă şi reprezintă un risc crescut de atac cerebral. Vestea bună este că toţi aceşti factori pot fi schimbaţi printr-o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice.