Indonezia: Obama reface relaţiile cu musulmanii

24

Vizita președintelui american în Indonezia a marcat un nou capitol în încercarea de îmbunătăţire a relaţiilor între America și lumea musulmană. „America nu este și niciodată nu va fi, în război cu Islamul”, a spus Obama.

Obama a vizitat moscheea naţională Istiqlal, cea mai mare din sud-estul Asiei și a ţinut un discurs la Universitatea Indoneziei din capitala Jakarta. Vorbind în faţa unei mulţimi de 6000 de oameni, președintele american a lăudat Indonezia ca un puternic exemplu de democraţie emergentă, de dezvoltare economică și de naţiune musulmană tolerantă cu alte religii.

El a apreciat ca pe un model „spiritul toleranţei" din Indonezia, „simbolizat de moscheile și bisericile și templele care stau unele lângă altele". Comparând cele două ţări, președintele a afirmat că „naţiunile noastre arată că sute de milioane de oameni care au diferite credinţe pot fi unite în libertate sub un singur steag". Obama a smuls aprecieri când a rostit în limba audienţei motoul naţional „Bhinneka Tunggal Ika", care înseamnă „unitate în diversitate".

Cu privire la conflictul cunoscut între SUA și lumea musulmană, Obama a afirmat că „America nu este și niciodată nu va fi, în război cu Islamul". El a reiterat faptul că ţinta militarilor și a politicii externe americane împotriva terorismului sunt extremiștii violenţi care nu-și pot revendica apartenenţa la nicio religie, „și cu siguranţă nu la o mare religie mondială cum este Islamul".

Cu aproape un an și jumătate în urmă, în iunie 2009 la Cairo, Obama declarase „un nou început" al relaţiilor între America și lumea musulmană, după tensiunile de la 11 septembrie 2001. Acel „nou început" era unul care „să ne creeze o cale de a merge înainte în ciuda diferenţelor". Privind retrospectiv, președintele a recunoscut că „în cele 17 luni care au trecut am făcut o serie de progrese, dar rămân încă multe lucruri de făcut". Factorii care atrag cele mai multe critici sunt lupta împotriva terorismului, în care majoritatea militanţilor sunt radicali islamiști, prezenţa trupelor americane în ţări cu majoritate musulmană, Irak, Afganistan sau progresul minim în negocierile de pace între evrei și palestinieni.

„Niciun discurs singular nu poate eradica ani de neîncredere", a susţinut Obama, a cărui vizită nu a fost primită cu o apreciere unanimă. Aproximativ 20.000 de musulmani s-au adunat, în diferite părţi ale ţării, pentru a protesta faţă de vizita președintelui american. „Nu vedem nicio diferenţă între Obama și Bush. Amândoi au oprimat musulmanii. Amândoi au mâinile pătate de sânge", a susţinut Ismail Yusanto, purtător de cuvânt al grupării musulmane Hizbut Tahrir.

Indonezia este al patrulea stat al lumii ca număr de locuitori și ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume.