Cadavre și tumori pe pachetele de ţigări

34

Imagini cu cadavre şi plămâni afectaţi de cancer ar putea fi tipărite pe ambalajele ţigărilor sau în reclamele la ţigări, dacă autorităţile guvernamentale din SUA vor aproba acest proiect, ca parte a campaniei de luptă împotriva consumului de tutun.

Un cadavru aşezat într-un sicriu, un pacient care poartă o mască de oxigen, un bolnav care are dureri de inimă – sunt câteva dintre fotografiile alese pentru campanie. Imaginile colorate vor însoţi mesajul: „Fumatul te poate ucide". Campania este gândită să îi ajute pe adulţi să renunţe la fumat şi să prevină apariţia viciului în rândul tinerilor.

Campania va recurge şi la imagini cu mesaj pozitiv: o persoană care poartă un tricou pe care scrie „M-am lăsat" sau o grămadă de ţigări aruncate într-un closet.

Peste 30 de ţări ale lumii, între care Canada, Australia, Brazilia şi Marea Britanie, au adoptat deja această metodă de a imprima pe pachetele de ţigări imagini cu plămâni bolnavi sau cu diverse forme de cancer. Imaginile nu sunt cele mai şocante care ar putea fi folosite. Totuşi, fiecare pachet cu o astfel de imagine va fi o mini-reclamă care spune „adevărul despre fumat", a declarat Margaret Hamburg, de la Food and Drug Administration (FDA).

FDA a făcut publice 30 de astfel de imagini pentru a testa reacţia publicului. Comentariile publicului, literatura de specialitate şi un studiu care va cuprinde 18.000 de persoane vor sta la baza deciziei FDA, din iunie 2011, cu privire la imaginile care vor fi alese, dintre cele propuse, pentru a fi folosite pe pachetele de ţigări, notează BBC.

Comercializarea pachetelor cu ţigări care nu vor avea noile semne de avertizare va fi interzisă, în SUA, începând din toamna lui 2012.

Companiile producătoare de tutun vor ataca în instanţă proiectul iniţiat de FDA, acuzând că obligaţia de a folosi astfel de imagini reprezintă o violare a dreptului la liberă exprimare.

Un sondaj sponsorizat de Canadian Cancer Society, în 2001, arăta că 44% dintre fumători au recunoscut că etichetele de avertizare împotriva tutunului le-au sporit motivaţia de a renunţa la fumat. Concluzia a fost confirmată şi de Institute of Medicine (din SUA) care, în 2007, a realizat un studiu care dovedea că astfel de imagini contribuie la reducerea consumului de tutun, notează The Wall Street Journal.

În fiecare an, aproximativ 443.000 de persoane mor în Statele Unite din cauza fumatului. Centers for Disease Control and Prevention atrage atenţia că, în 2009, cca. 20% din populaţia Statelor Unite a folosit tutun. Guvernul intenţionează să reducă acest procent la 12% până în anul 2020. Conform unor date publicate în 2007, vânzările de ţigări în România totalizau 33 de miliarde de ţigarete, respectiv 1.480 de ţigări pe an pe cap de locuitor adult, media UE fiind de 1.388, conform HotNews.ro.