Obama refuză să se întâlnească cu Putin din cauza scandalului Snowden

14

Președintele american a anulat o întâlnire de mult planificată cu președintele Vladimir Putin, după ce Rusia i-a oferit azil politic lui Edward Snowden, acuzat de trădare de către Statele Unite.

Gestul arată cât de mult a afectat Edward Snowden relaţia dintre SUA și Rusia, o relaţie dificilă și foarte sensibilă. Obama își planificase să vină în Moscova pentru o întâlnire mai mult simbolică cu președintele rus, înainte de summitul economic care va avea loc în St. Petersburg, luna viitoare. În termeni foarte clari, Casa Albă a anunţat miercuri că Obama va sări peste întâlnirea din Moscova pentru că nu crede că întâlnirea va fi productivă, scrie Washington Post.

Cu acest anunţ, Obama a redus la zero un an întreg de eforturi pentru o cooperare mai bună cu Putin. Marţi, Obama a declarat la emisiunea „The Tonight Show" că este frustrat de protecţia pe care Rusia i-a arătat-o lui Snowden, care a divulgat informaţii secrete despre programul de spionaj internaţional al Statelor Unite. Recent, acesta a primit azil politic temporar în Rusia, pentru un an de zile.

Kremlinul a declarat că este „dezamăgit" de anularea discuţiilor. Consilierul de politici externe al președintelui Putin a spus că această mișcare arată că SUA nu poate dezvolta o relaţie de egalitate cu Rusia, scrie BBC.