Japonia ar putea „congela” Fukushima pentru a opri scurgerile radioactive

112

Premierul japonez a cerut joi guvernului să găsească soluţii „multiple, rapide și sigure" pentru a opri scurgerile în pământ a apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi.

Directivele premierului vin la două săptămâni după ce TEPCO, compania de energie care conduce centrala de la Fukushima, a recunoscut că apa contaminată de la centrală se scurge în Oceanul Pacific. Ministerul Comerţului și Industriei a venit cu soluţia de a construi o barieră subterană în jurul centralei, prin îngheţarea pământului, astfel încât scurgerile de apă contaminată să rămână în perimetrul respectiv.

„Aceasta nu este o problemă pe care să o lăsăm în responsabilitatea totală a TEPCO. Trebuie să o rezolvăm la nivel naţional", le-a spus premierul reporterilor, conform CNN.

Este pentru prima dată de la dezastrul din 2011 când guvernul intervine activ pentru curăţarea centralei. Premierul Shinzo Abe este un susţinător avid al programului nuclear al Japoniei, iar criticii spun că a intervenit în acest caz pentru a reabilita încrederea publicului în program și pentru a salva astfel planul său de creștere economică, care include repornirea multor centrale nucleare din Japonia, scrie NY Times.