Obama și creștinismul din discursurile sale religioase

51

Președintele SUA, despre care mulţi continuă să creadă că este musulman sau că nu are afiliere religioasă, și-a reiterat, cu ocazia Paștelui, convingerile sale creștine și aprecierea pentru Iisus Christos, sugerându-le tuturor americanilor să Îl ia ca model în viaţa pe care o au de trăit pe acest pământ.

 Recent, în mesajul adresat naţiunii americane ocazionat de sărbătorile pascale, președintele Obama a făcut un apel pentru o implicare plină de compasiune în vieţile celor din jur, în acord cu sacrificiul pe care Iisus Christos l-a făcut pentru întreaga omenire. „Ca și creștini, familia mea și cu mine ne amintim de sacrificiul incredibil pe care Iisus l-a făcut pentru fiecare dintre noi – cum El a luat asupra Sa păcatele lumii și a extins darul mântuirii. Să ne reangajăm să urmăm exemplul Lui aici, pe Pământ. Și să Îl iubim ca Domnul și Mântuitorul nostru. Să ne iubim vecinii. Și să vedem pe oricine, în special «pe cel mai neînsemnat dintre aceștia», ca pe un copil al lui Dumnezeu. Pentru a păstra în inimile noastre o compasiune profundă și statornică pentru toţi. Și pentru a-i trata pe ceilalţi așa cum dorim să fim noi înșine trataţi."

În continuarea mesajului său, președintele SUA a menţionat un alt motiv pentru care ar trebui să existe o asumare a responsabilităţii fiecăruia faţă de ceea ce îl înconjoară: „Ca americani, suntem uniţi și de altceva: credinţa în idealurile care stau la baza constituirii naţiunii noastre și convingerea că, fiind parte din ceva mai important decât noi înșine, avem responsabilitatea de a ne îngriji de concetăţenii noștri", a afirmat Barack Obama în mesajul postat pe site-ul Casei Albe.

Nu este pentru prima oară când președintele american prezintă un mesaj structurat pe o temă religioasă. Anul trecut, cu ocazia Micului Dejun cu Rugăciune, găzduit chiar de Casa Albă cu prilejul aceleiași sărbători creștine, a reafirmat importanţa convingerilor religioase creștine. Și de această dată, mesajul prezidenţial a solicitat o schimbare de perspectivă și o detașare de propriile noastre probleme. În acest sens, consideră președintele, important este să învăţăm de la Iisus Hristos să ne învingem frica. „La fel ca și noi, Iisus a cunoscut îndoiala. Asemenea nouă, Iisus a experimentat frica. În grădina Ghetsimani, cu atacatorii în jurul lui, Iisus le-a spus ucenicilor Săi: «Sufletul Meu este cuprins de o întristare de moarte.» Numai pentru că Iisus și-a biruit propria teamă, noi suntem capabili să celebrăm învierea Lui. Doar pentru că El a îndurat dureri de neimaginat care i-au distrus trupul și a purtat păcatele lumii care L-au împovărat – suntem capabili să proclamăm «A înviat!» Paștele ne ajută să avem o perspectivă eternă indiferent de provocările temporale cu care ne confruntăm. Ne sunt puse în perspectivă problemele noastre mici, în raport cu marile probleme cu care s-a confruntat El. Și aceasta ne dă curaj și speranţă", a afirmat președintele Obama, conform Huffington Post.

Acestea nu au fost singurele situaţii în care șeful Casei Albe își construiește un discurs folosind un subiect religios. Pentru prima oară, președintele american a justificat apartenenţa sa creștină în 2010, la o întâlnire cu simpatizanţii. Susţinând că nu a beneficiat din anii copilăriei de o educaţie creștină formală, a făcut o alegere în favoarea creștinismului în perioada maturităţii. „A fost din cauză că preceptele lui Iisus Christos mi-au vorbit în termenii acelui stil de viaţă pe care îmi doresc să îl trăiesc – să îi tratez pe ceilalţi așa cum sunt și eu tratat de ei", a declarat Obama, citat de Reuters.

Președintele SUA vorbește rareori despre credinţa sa, deși se știe că americanii consideră convingerile religioase sau non-religioase ca un criteriu esenţial atunci când sunt implicaţi în acordarea unui vot pentru o funcţie politică. Cu toate acestea, Obama nu consideră misiunea sa detașată de valorile credinţei creștine. „Cred că serviciul meu public este o parte din acest efort de a-mi exprima credinţa creștină", a mai adăugat el.

Nu au lipsit, însă, și criticile celor care au acuzat că poziţiile publice ale lui Obama sunt adeseori anticreștine. Cele mai virulente atacuri au fost, bineînţeles, în timpul campaniei electorale, când Paul Ryan, vicepreședintele Partidului Republican, a atacat politica de reforme a Casei Albe, susţinând că aceasta va conduce la o denaturare a valorilor fundamental creștine. „E o cale care conduce la creșterea puterii guvernului, restrângerea libertăţii și compromiterea acestor valori iudeo-creștine, valorile civilizaţiei occidentale, care ne-au făcut o naţiune mare și excepţională, în primul rând", a afirmat oponentul politic al președintelui, citat de National Post. De altfel, aceste acuzaţii nu au încetat odată cu terminarea campaniei electorale, multe voci din sfera politicii conservatoare continuând să susţină că planurile administraţiei de la Casa Alba vor dilua valorile specific creștine. O astfel de persoană, remarcată recent ca un oponent al reformelor prezidenţiale, este Ben Carson, celebrul chirurg de la Johns Hopkins University, care a avertizat asupra pericolului de a pierde chiar și libertatea religioasă.