2013, un an cu soluţii pentru schimbările climatice?

33

În timp ce liderii lumii se strâng la Forumul Economic Mondial din Davos, economia globală dă semne de refacere. La nivel mondial, clasa de mijloc se extinde cu un număr de 100 de milioane de oameni pe an, iar calitatea vieţii pentru milioane de africani şi asiatici este în creştere continuă. Cu toate astea ameninţările abundă, iar un risc neglijat până acum, schimbarea climei, pare să urce în sfârşit în topul agendelor politice.

O mie de lideri din industrie, politică, mediul academic şi societatea civilă au fost rugaţi să catalogheze cele mai importante riscuri pentru următorii 10 ani, iar schimbarea climei a fost în primele trei, conform raportului Riscuri Globale pentru 2013. Iar în al doilea discurs inaugural, preşedintele Obama a identificat această problemă ca o prioritate majoră pentru administraţia sa în următorii patru ani.

Şi are şi un motiv bun: anul trecut a fost cel mai călduros an pentru Statele Unite, iar recorduri de fenomene extreme au fost doborâte peste tot pe glob. Ne confruntăm cu secete severe, incendii şi creşterea nivelului apelor. Seceta care s-a înregistrat în Statele Unite este cel mai costisitor dezastru natural, care consumă un procent din PIB. Daunele în urma uraganului Sandy mai costă încă 0,5% din PIB. Un studiu recent arată că schimbările climatice costă 1,2 trilioane de dolari pe an, la nivel global.

Ce măsuri ar trebui luate?

Andrew Steer, preşedinte al World Resources Institute, un think tank care lucrează cu guverne, mediul de afaceri şi societatea civilă pentru a găsi soluţii durabile la probleme de mediu, descrie pentru CNN ce măsuri ar trebui luate pentru ca lupta împotriva schimbărilor climatice să înregistreze un progres real.

În prezent, mai mult de 100 de ţări şi-au pus ţinte în ceea ce priveşte energia regenerabilă, iar ţări din Arabia Saudită până în Africa de Sud pariază pe creşterea acestei pieţe. Multe ţări explorează comerţul cu emisii de carbon, iar China a lansat proiecte pilot cu acest tip de comerţ în cinci oraşe şi două provincii, cu scopul de a lansa un program naţional până în 2015.

Problema cu energia regenerabilă este că, în ciuda cerinţei tot mai mare din partea marilor companii, ea nu poate fi satisfăcută din cauza numeroaselor bariere financiare, regulatorii şi chiar psihologice de pe piaţă. Într-un efort de a se adresa acestor probleme, în India a fost lansat Grupul pentru Dezvoltare a Pieţei Energiei Verzi, care aduce laolaltă industria, guvernul şi mai multe ONG-uri care să contruiască o bază de suport pentru pieţele de energie regenerabilă. Companii din mai multe domenii, precum ACC, Cognizant, IBM, WIPRO etc. s-au alăturat iniţiativei. Aceste tip de parteneriat, construit pe modele de succes din alte zone, poate impulsiona dezvoltarea sectorului de energia curată.

Din motive tehnice, financiare şi legislative, riscurile sunt deseori mai mari pentru energia regenerabilă, decât pentru cea pe bază de petrol. Rezolvarea acestor riscuri este sarcina mare care rămâne de rezolvat pentru a produce transfomarea necesară umanităţii. Noi mecanisme de finanţare încep să apară, care pot reduce riscurile şi în consecinţă pot atrage sume mai mari de investiţii.

Davos este evenimentul potrivit pentru a se găsi soluţii la astfel de probleme, care cer formarea unei coaliţii între sectoarele publice şi private. Grupul G2A2, o alianţă a mai multor directori de companii devotaţi găsirii soluţiilor potrivite pentru toate aceste riscuri, va lansa Green Investment Report tocmai cu scopul de a debloca finanţările pentru creşterea sectorului energiei verzi. Depinzând de ce se întâmplă la Davos şi la alte forumuri de genul acesta pe parcursul anului, 2013 s-ar putea dovedi un an de cotitură pentru această problemă, crede cu tărie Steer.