Strategia externă SUA urmăreşte crearea unei noi ordini mondiale

61

Politica externă a Statelor Unite din ultimii ani a urmărit menţinerea raportului de forţe în zona Asia-Pacific, în ciuda progresului economic înregistrat de China. Însă o nouă alianţă pe care o pregăteşte preşedintele Obama ar putea împiedica ţara asiatică să preia controlul economic asupra lumii.

Acuta rivalitate geoeconomică şi geopolitică dintre SUA şi China a ajuns într-un punct în care se decide asupra echilibrului de forţe, este de părere Sergey Rogov, director al Institutului de Studii Americane şi Canadiene, pentru Radio Voice of Russia.

Concret, pentru ca SUA să fie sigure de rolul de lider în relaţiile internaţionale, Obama doreşte să pună SUA la conducerea a două blocuri economice, mai exact Parteneriatul Transatlantic şi Trans-Pacific. Astfel, SUA ar controla zona de liber schimb din regiunea Asia-Pacific.

Orientarea politică americană a fost confirmată de consilierul pe probleme de securitate naţională Tom Donilon, care a subliniat că SUA doreşte ca, prin aceste mişcări strategice, să prevină situaţia în care produsul intern brut al Chinei să îl depăşească pe cel al SUA.