Planul lui Ben Carson pentru salvarea visului american

899

Ben Carson este în ultimul timp una dintre personalităţile americane mediatizate intens de presa americană. Fox News îl susţine. Washington Post îl simpatizează. Unii se grăbesc să îl considere un candidat sigur la alegerile prezidenţiale. Cert este că apariţiile sau mesajele publice ale fostului director de la John Hopkins au conotaţie politică, determinând publicul să se întrebe care este viziunea sa despre viitorul american.

Interesul neurochirurgului faţă de prezentul și viitorul SUA transpare cu claritate în aproape toate discursurile sale. Pentru cineva care îi cunoaște cariera profesională poate părea ciudată orientarea sa spre sfera politică. Cărţile publicate până acum au avut un caracter motivaţional, concentrate pe experienţa vieţii lui. Nu denotau exprimările politice din prezent.

Însă, în ultima sa carte, One nation, problemele prezente ale ţării sunt în centrul atenţiei. Sentimentul lui Carson este că naţiunea americană este mai divizată ca oricând. De aici și necesitatea motivării americanilor pentru a deveni mult mai activi politic decât sunt în prezent. „Aceasta este ţara noastră. Suntem responsabili de direcţia în care merge. Nu suntem spectatori nevinovaţi, chiar dacă noi credem că suntem. Chiar putem juca un rol foarte important în direcţia naţiunii noastre”, a menţionat Carson în cuprinsul cărţii.

Scrisoarea care cheamă America la educaţie

Aceeași nevoie de încurajare a populaţiei în sensul de a-și depăși apatia reiese dintr-o scrisoare recentă adresată cititorilor One Nation. În opinia sa, cel mai rău lucru este că cetăţenii americani și-au pierdut capacitatea de a discuta problemele importante cu calm și cu respect, indiferent de apartenenţa sau simpatia faţă de un anumit partid.

Atât în One Nation, dar și în multe dintre discursurile publice, Carson nu a ezitat să sublinieze nevoile concrete ale Americii de astăzi. A revenit și în scrisoare reiterând ceea ce el consideră că este imperios necesar pentru revitalizarea unei naţiuni prăbușite. Practic, viitorul posibil candidat prezidenţial american propune un program de redresare a ţării sale.

În primul rând, consideră Carson, se impune revenirea la valorile iudeo-creștine. „Acestea sunt valorile care ne-au ghidat viaţa și ne-au dus într-o poziţie de vârf în lume, mai repede decât orice naţiune în istorie”, a spus fostul neurochirurg.

Un alt lucru pe care îl consideră crucial pentru puterea naţiunii este cunoașterea. Însă nu ca un scop în sine, ci ca un mijloc pentru realizarea unui ideal mult mai înalt. În perspectiva lui Carson, este mult mai facilă identificarea semnificaţiei reale a evenimentelor atunci când persoanele interesate sunt educate. Nu este însă convins că naţiunea americană stă chiar foarte bine în această privinţă. „Avem nevoie să învăţăm. Chiar acum, dacă ar fi să ies în stradă și să vorbesc cu oamenii, aceștia ar ști mai multe despre Dancing With the Stars (un show de televiziune) decât despre evenimentele majore din ţară și din lume”.

Istoria în prim-plan

Pentru realizarea cu succes a acestei învăţări, Carson consideră că maximum de eficienţă poate fi obţinut prin alocarea unei jumătăţi de oră pe zi pentru învăţarea a ceva ce nu cunoaștem. Nu contează dacă este vorba de matematică, știinţă, geografie sau alte știinţe.

Convingerea lui este că cine face așa, de-a lungul unui an, va ajunge să fie o persoană diferită. Ciudat este că, deși este medic, Carson recomandă ca știinţă primordială istoria, fiindcă ajută cel mai mult la înţelegerea sensului lumii. Istoria este apreciată de Carson ca un instrument special în tentativa de a diferenţia binele și răul.

Fără nicio rezervă, Carson consideră că, dacă americanii ar citi o parte din scrierile unor oameni precum Stalin, Marx sau Lenin, ar înţelege că aceștia au susţinut că cel mai eficient mod de a distruge SUA este marginalizarea valorilor iudeo-creștine și eliminarea familiei tradiţionale. Ei erau conștienţi că aceste instituţii sunt doi piloni majori de susţinere a Statelor Unite. În opinia lui, acesta este motivul pentru care, chiar și astăzi, aceștia sunt expuși unui atac insistent. „Dacă nu ai o cunoaștere asupra acestor lucruri, este ușor să fii înșelat”, susţine neurochirurgul.

Carson, o provocare pentru americani

De ce este preocupat Carson de educaţie? Și mai ales de acea educaţie a cărei miză este cunoașterea în profunzime a evenimentelor? Puse într-un context mai larg, declaraţiile sale își găsesc sens. Carson pare să fie implicat într-un război. Unul care privește corectitudinea politică. În această cheie trebuie descifrat și apelul său pentru educaţie.

Deocamdată, Carson nu dă semnale că ar fi foarte interesat de o eventuală candidatură la prezidenţialele din 2016. Din contră, mesajele sale sunt, în general, îndreptate împotriva unei stări de fapt cu care se confruntă SUA în prezent. Ceea ce îl preocupă cu prioritate este redresarea naţiunii. Interesele sale se intersectează cu acelea ale unei mari părţi din populaţia americană.

Mulţi dintre evanghelicii americani ar putea vota cu el. Așa cum au făcut și atunci când a candidat mormonul Romney. Însă ar fi suficient pentru ca republicanii să poată scoate America de sub controlul democraţilor și, implicit, al corectitudinii politice?

Ceea ce este interesant de urmărit în perioada următoare este dacă planul lui Carson de redresare a naţiunii prin educaţie și revenire la tradiţia iudeo-creștină îi va scoate din letargie pe americani. Care sunt implicaţiile unei astfel de orientări este greu acum de anticipat.

Se știe cu certitudine că filonul conservator american, considerat un fief al republicanilor, și-a dori o redresare a statului pe baza valorilor religioase. Adică, instaurarea unei teocraţii de factură creștină. Conform unui sondaj publicat de Huffington Post, 32% din americani ar fi de acord cu un amendament constituţional care ar face creștinismul religia oficială a SUA.

Dreapta conservatoare americană militează de mult timp în această direcţie. Planurile au eșuat cu Romney. Va fi Carson următorul candidat? Și dacă răspunsul va fi pozitiv, va încerca neurochirurgul transformarea SUA într-o naţiune creștină? Mulţi dintre susţinătorii unei asemenea idei uită că aceasta presupune dispariţia laicităţii statului. Cel mai probabil, viitorul nu prea îndepărtat va demonstra dacă dr. Carson are intenţia să devină un nou militant pentru instaurarea unui fundamentalism religios în societatea americană. Fie el și de factură creștină.