Esenţiale de weekend

89

SUA își retrage soldaţii din Siria

Pentagonul a anunţat duminică semnarea ordinului de retragere a armatei americane din Siria, pe care preşedintele Donald Trump o doreşte „lentă şi extrem de coordonată” cu Turcia. Președintele american și-a informat publicul pe Twitter că a discutat cu omologul său turc, Recep Erdogan, „despre Stat Islamic, despre implicarea noastră în Siria şi despre o retragere lentă şi coordonată a soldaţilor americani din acea regiune. După mulţi ani, se vor întoarce acasă.” În consecinţă, Turcia a demarat acţiuni militare de întărire a poziţiilor de ambele părţi ale graniţei sale cu Siria. Intensificarea activităţii armatei turce vine la două zile după ce președintele Erdogan a declarat că Tucia amână o operaţiune militară de ofensivă asupra miliţiei kurde YPG în estul râului Eufrat.

Finlanda cercetează 1.400 de cetăţeni pentru crime de război

Guvernul finlandez a demarat un amplu proiect de cercetare în cadrul căruia o delegaţie de cercetători de la Arhivele Naţionale ale Finlandei examinează documente prezente la Muzeul Holocaustului Yad Vashem, precum și documente din Finlanda, Rusia, Germania și alte ţări, pentru a investiga implicarea a 1.400 de soldaţi finlandezi în crimele de război comise de SS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre documentele studiate se află mii de jurnale scrise de soldaţii finlandezi în timpul războiului, dar și scrisori, decupaje din ziare și documente oficiale. Proiectul de cercetare a fost început în luna mai a acestui an și va fi încheiat în februarie cu publicarea raportului integral.

România pierde anual 3 miliarde de euro din cauza accidentelor rutiere

În fiecare an, România pierde nu mai puţin de 3 miliarde de euro din cauza accidentelor rutiere. Suma a fost calculată de specialiști europeni, care au considerat pierdere pentru buget: cheltuielile medicale pentru îngrijirea celor accidentaţi, taxele și impozitele pe care statul le pierde în cazul decesului celor implicaţi în accident. „Este un cerc vicios. Nu ai infrastructură rutieră, îţi mor oameni, oamenii aceia nu mai produc, la fel ajungi să nu ai bani de infrastructură rutieră. Bine, bani sunt pentru infrastructură, doar că ei nu prea ajung acolo”, afirmă Alex Vîlvoi, de la Asociaţia „România fără gropi”.

„De Crăciun, nu fi hapsân!” – o campanie clujeană împotriva risipei

Membrii unei asociaţii nonprofit din Cluj-Napoca au lansat o campanie intitulată „De Crăciun, nu fi hapsân!„, prin care îşi propun să atragă atenţia asupra risipei de mâncare făcută în preajma sărbătorilor de iarnă. „De sărbători, o familie din România cumpără de 4 ori mai multă mâncare decât are nevoie. E o statistică reconfirmată de-a lungul anilor”, spune Camelia Gui, managerul proiectului Food Waste Combat. În luna octombrie, ONG-ul a deschis prima bancă de alimente din Cluj, care va prelua alimentele în apropierea datei de expirare (1-10 zile până la expirare) sau alimente refuzate din cazua standardelor estetice, direcţionându-le către persoane care au nevoie de hrană.

Peste 400 de americani și-au înscris candidatura la președinţia SUA

Aproape 430 de americani au completat deja documentele necesare pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 2020 din Statele Unite, analiștii așteptându-se ca alte câteva sute să facă același lucru până la termenul-limită impus de Federal Election Commision (FEC), agenţia însărcinată cu aplicarea legilor privind campania electorală. Dintre aceștia, foarte puţini vor ajunge să candideze efectiv la președinţia americană, însă datele FEC indică faptul că numărul de persoane care au completat formularul financiar obligatoriu în cursa pentru Casă Albă este pe cale să bată un record în comparaţie cu ciclurile prezidenţiale anterioare.

Niciun articol afișat