Esenţiale azi, 28 decembrie

86

INS: Managerii români estimează pentru următoarele 3 luni o creștere moderată a preţurilor

Directorii firmelor din România estimează o creştere moderată a preţurilor în industrie şi construcţii până în februarie, dar şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industrie şi servicii, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În activitatea de construcţii, managerii estimează, pentru următoarele 3 luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -29%). În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele 3 luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). În sectorul comerţ cu amănuntul și în zona serviciilor, managerii se așteaptă la o relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1% în comerţ și +2% în servicii).

Germania propune din nou reformarea Consiliului de Securitate al ONU

Actuala configuraţie de putere a Consiliului de Securitate ONU nu mai reflectă lumea contemporană, susţine ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas. Acesta este de părere că este necesar ca din Consiliu să facă parte mai mulţi membri permanenţi. Germania se pregătește să preia locul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU în 2019.

Emiratele Arabe Unite îşi redeschid ambasada în Siria

Emiratele Arabe Unite și-au redeschis joi ambasada de la Damasc, a anunţat Ministerul de Informaţii din Siria, o mişcare care reprezintă un mare impuls diplomatic pentru preşedintele Bashar al-Assad din partea unui stat arab care i-a sprijinit în trecut pe oponenţii săi. La începutul acestei luni, preşedintele sudanez, Omar al-Bashir, a devenit primul şef de stat arab care a vizitat Damascul de la începutul conflictului sirian. Liga Arabă a suspendat aderarea Siriei în 2011.

Rata infracţionalităţii a scăzut semnificativ în Venezuela

În 2018, aparent pe fondul valului masiv de emigrare din Venezuela, rata infracţionalităţii a scăzut semnificativ în ţara sud-americană cu un nivel istoric ridicat al acestui indicator social. Observatorul Venezuelean al Violenţei (OVV) a anunţat prin raportul său anual că Venezuela încă are cea mai mare rată a omuciderilor (81,4 la 100.000 de locuitori), însă că aceasta a scăzut de la 89, în 2017, și 92, în 2016. „Majoritatea venezuelenilor care au emigrat sunt oameni cinstiţi care au fost nevoiţi să își caute de muncă în altă ţară, însă printre ei sunt și mulţi infractori”, a declarat Roberto Briceño, directorul OVV.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs în provincia Papua de Vest din Indonezia

Institutul Geologic American a anunţat că un cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs vineri în provincia Papua de Vest din Indonezia, cauzând o stare de panică la câteva zile de la un tsunami care a ucis sute de oameni în vestul arhipelagului. Autorităţile indoneziene au măsurat cutremurul cu o magnitudine de 6,1 și au declarat că a fost „resimţit foarte puternic timp de câteva secunde”. Nu există încă informaţii despre posibile victime sau pagube materiale.

Rușii au împrumutat-o pe Marine Le Pen înainte de alegeri

O bancă obscură rusească a fost de acord să o ajute pe Marine Le Pen atunci când politiciana avea nevoie de bani pentru a-și finanţa partidul de extrema dreaptă din Franţa, transmite The Washington Post. Saga misterioasă a împrumutului oferă o privire rară în interiorul motorului influenţei rusești, ilustrând modul în care oamenii, companiile și reţelele din afara Kremlinului urmăresc obiectivele politicii externe a președintelui Vladimir Putin, adesea fără un plan centralizat.